• *
 1. Eigen bezit is uit. Huren is het helemaal!

  De westerse maatschappij is de afgelopen 20 jaar in een rap tempo veranderd. Tot in de loop van de jaren '90 was het heel normaal om alle bezittingen zo lang mogelijk te houden. Pas wanneer het echt helemaal kapot was, werd het weggegooid en nieuw gekocht. Deze strategie pasten we op alles toe. Televisies, radio's, maar ook gordijnen waren verzekerd van een lang leven. Totdat de massaproductie op gang kwam...
   
  Begin jaren '90 werd er herhaaldelijk gewaarschuwd dat de komst van de computer vele banen zou kosten. We dachten dat de robots op het werk bijna alle menselijke klusjes over konden nemen. Dit viel gelukkig wel mee, al moesten sommige branches wel eerst reorganiseren. De computer heeft er echter wel voor gezorgd dat er veel meer geproduceerd kon worden. Een nieuwe impuls voor de massaproductie van goederen. Een product kon veel makkelijker en voor veel minder geld gemaakt worden.
   
  De fabrikanten verleidden de consument om zoveel mogelijk te kopen. Vooral elektrische apparaten werden regelmatig voorzien van nieuwe functies. Met mooie reclamecampagnes werd de arme consument getriggerd om het nieuwe apparaat te kopen. En dat terwijl de oude versie nog helemaal niet versleten was.
   
  Er is in al die jaren gigantisch veel geconsumeerd. Dit zorgde ervoor dat er een ontelbaar aantal fabrikanten is ontstaan. Nu, zeker in crisistijd, moet er voor de werkgelegenheid en de gulzigheid van aandeelhouders nog veel meer geconsumeerd worden dan dat de consument in werkelijkheid doet. We kunnen het zogezegd simpelweg niet meer bijbenen. Een nieuw model lijkt hierbij de redding.
   
  Huren. Het huurmodel lijkt een methode waar zowel de fabrikant als de consument interesse in hebben. De fabrikant kan nieuwe ideeën om blijven zetten in nieuwe apparaten en de consument krijgt voor een laagdrempelige prijs het nieuwste van het nieuwste. Bovendien kan deze consument besluiten om het abonnement op het product stop te zetten. Je betaalt er dan niet langer meer voor. Voor degene die regelmatig van product wisselt is dit gunstig. Je hoeft immers niet de aanschafkosten te betalen. Als je abonnement niet lang loopt, ben je voordeliger uit. Maar wie een product of dienst langdurig wil behouden, zal volgens deze methode vaak veel duurder uit zijn.
   
  Het huurmodel is inmiddels al gemeengoed geworden. Steeds meer mensen huren - helaas vaak noodgedwongen - een huis. Maar ook bij minder kostbare zaken zie je het. Bij steeds meer telecomproviders kan je een telefoon alleen nog maar huren (leasen). Spotify is een groot succes: je koopt geen muziek, maar je krijgt voor een vast bedrag per maand een gigantisch aanbod aan muziek. Netflix doet hetzelfde voor films. De digitale tv-ontvanger is niet van onszelf, maar van onze provider. Adobe levert haar software binnenkort alleen nog maar tegen maandelijkse kosten. Er ontstaan steeds meer dergelijke initiatieven voor bijvoorbeeld auto's en fietsen. Je pikt een auto of fiets op, je betaalt en maakt er gebruik van. Zodra je het niet meer nodig hebt, lever je het weer in.
   
  Het begint er steeds meer op te lijken dat we over 10 jaar minder bezit hebben dan nu. Maar met allerlei abonnementen hebben we uiteindelijk toegang tot veel meer. De fabrikant levert alles wat je maar kunt bedenken, zolang je maar iedere maand netjes betaalt. Wie betaalt heeft dus álles en wie niet betaalt, heeft helemaal niets. De tijd dat je collega zijn nieuwe auto liet zien is bijna verleden tijd. Je kunt hooguit tegen je collega zeggen: "Die auto heb ik nog niet gehad. Misschien volgende week...".
   
 1. Wat vinden onze klanten?

  • R.O.B. Reclame, Zwijndrecht

   SatDesign schakelen we in als er intern onvoldoende capa- citeit beschikbaar is. Onze wensen laten we gewoon via e- mail weten, welke dan meestal direct doorgevoerd worden.
  • ProRun

   Wij zijn zeer tevreden met onze nieuwe website! Meerdere mensen kunnen tegelijk aan diverse artikels werken, gemakkelijk en snel.
  • De Renault Specialist, Breda

   Wij zijn heel tevreden met onze nieuwe- en gebruiksvriendelijke website!