• *
 • *
 1. iBooks 2: revolutionair voor het onderwijs én daarbuiten

  Op 19 januari j.l. gaf Apple vanuit New York een presentatie. De titel "Education event" deed al wel vermoeden waar het heen zou gaan. In de biografie van Steve Jobs was te lezen dat zijn droom zou zijn, dat iedere scholier een iPad heeft waarop het lesmateriaal staat. Weg met die zware boekentas. Slechts één apparaat waar alles op staat. Tijdens de presentatie werd iBooks 2 geëntroduceerd. Samen met een ontwikkelprogramma moet dit het begin zijn van een revolutie in het onderwijs. En wellicht ook daarbuiten...

  Wie heeft het probleem niet gehad? 's Morgens als je opstaat nog vlug je boeken in je boekentas proppen voordat je naar school gaat. Soms kwam je tot de conclusie dat niet alle boeken erin konden. Het past gewoon niet! En dan de fietstocht naar school. Menig brugpieper strandde halverwege de rit omdat die vervelende tas weer van de begagedrager afschoof met allerlei gevolgen. 

  Maar daar is, of beter gezegd was, Steve Jobs! Het wordt niet hardop gezegd, maar aan de lang gekoesterde wens van Steve kunnen we wel opmaken dat hij bij de basis van het nieuw concept stond. Geef docenten en uitgeverijen de mogelijkheid om zo eenvoudig mogelijk al hun lesmateriaal digitaal bruikbaar te maken op één apparaat. En dat apparaat is uiteraard de iPad. Om het allemaal leuker en interessanter te maken, moet er ook de mogelijkheid zijn om mooie afbeeldingen, filmpjes en vraagstukken erin te verwerken. De leerling heeft nog nooit zo leuk les gekregen. Ik zou haast weer terug naar school willen. 

  De dag is aangebroken dat het ontwikkelen van dergelijke lesstof mogelijk is. Verschillende leraren en uitgeverijen hebben al laten weten dat ze zeer enthousiast zijn en er direct mee gaan experimenteren. Als je je bedenkt dat nu al meer dan 10% van de Nederlandse scholen de iPad inzet als leermiddel, heeft het alle schijn dat het gebruik van de iPad alleen maar fors zal toenemen. Een nieuwe gat in de markt. Iets waar Apple iedere keer weer menig mens mee doet verwonderen. Het lijkt altijd zo simpel, maar waarom is er nooit eerder iemand mee gekomen?

  Het nieuwe, interactieve, lesmateriaal is met iBooks 2 te bekijken. De nieuwe versie van het iPad programma is per direct te downloaden en er zijn verschillende interactieve boeken via de Store (en het speciale gedeelte iTunes U voor universiteiten) te verkrijgen. Tegelijk is ook voor de Mac het softwarepakket iBooks Author gratis beschikbaar gesteld. Met dit pakket kun je een compleet boek samenstellen. Effecten, video's, vragen, afbeeldingen, slideshows, etc zijn er aan toe te voegen. De mogelijkheid om ook Javascript en HTML toe te passen zorgen voor gigantisch veel mogelijkheden. De ontwikkelaar kan het afgewerkte boek vervolgens in de iTunes Store (mits men een geldig account heeft) publiceren, of opslaan als een bestand. Dit bestand kan naar iedere leerling gemaild worden, die het weer op de iPad in iBooks kan openen.

  Velen zullen denken: "Wat heb ik hier nu aan? Ik zit al lang niet meer op school.... Maar, ik verwacht dat de interactieve boeken niet alleen beperkt blijven tot de scholen. Er zijn al hele mooie magazine-achtige apps beschikbaar voor de iPad. Maar de ontwikkeling hiervan is voor de meeste bedrijven te duur. Het maken van een uitgebreid iBook behoort nu wel tot de mogelijkheden.

  Het interactieve boek is vooralsnog alleen met iBooks op de iPad te openen. Maar het sluit niet uit dat ook andere software, op andere platformen, het formaat over gaan nemen. Een nieuwe standaard is hiermee gezet.

  SatDesign is zeer enthousiast over de mogelijkheden en is al volop aan het experimenteren. Mocht u interesse hebben, laat het ons dan weten. 

 1. Wat vinden onze klanten?