• *
 1. De nieuwe weg die Microsoft noodgedwongen in slaat

  Microsoft heeft laten weten een nieuwe weg in te slaan. Het nieuwe besturingssysteem Windows 8, dat volgend jaar op de markt moet komen, zal vooral goed functioneren op tablets en aanraakschermen. Het is het gevolg van een verandering in de markt. Maar helaas zijn ze wel wat laat.

   

  Sinds de introductie van Windows 95 domineert Microsoft de PC markt. En dat doen ze nog steeds. Alhoewel steeds meer gebruikers overstappen op andere besturingssystemen en browsers, wordt er door het overgrote deel nog steeds gebruik gemaakt van Windows en Internet Explorer. Microsoft lijkt daarom dus onverwoestbaar. Voor de PC zullen ze groot blijven. Maar deze markt wordt steeds kleiner en de kans bestaat dat Microsoft een inschattingsfout heeft gemaakt door zo laat pas in te spelen op de markt van de tablets.

   

  Door de komst van de mobiele telefoon, kleine laptops en tablets, maken we steeds minder gebruik van die lompe computer met grote kast. Steeds meer fabrikanten integreren de elektronica in het beeldscherm, zodat de grote kast is verdwenen. Maar dit zorgt er niet voor dat de consument deze desktop PC blijft omarmen. Dit apparaat staat op een bureau en daar is het zeer geschikt voor. Het zal voortaan alleen maar gebruikt worden voor het werk en in mindere maten voor games. Je privé e-mail checken of je Facebook pagina's doornemen doe je er niet meer op, daarvoor gebruik je je telefoon of tablet.

   

  Het is dus logisch dat de PC markt afgezwakt is. Een trend die Microsoft eigenlijk had moeten zien aankomen. Wellicht deden ze dat ook wel, maar hadden ze niet de middelen om hier snel op in te spelen. Het enige wat ze nu nog kunnen doen is de concurrerende bedrijven nadoen. Iets waar het bedrijf overigens goed in is en groot mee is geworden.

   

  Google, waarvan sommige mensen denken dat het de baas van het hele internet is, heeft inmiddels clouddiensten, een besturingssysteem voor op je desktop én een besturingssysteem voor op mobiele apparaten. Android, het systeem van Google, wordt door fabrikanten op steeds meer telefoons geïnstalleerd. Omdat Windows momenteel nog geen ARM-processoren ondersteunt, komt Android ook op alle tablets te staan. ARM wordt gebruikt omdat deze processor minder energie verbruikt dan andere versies. Dit is in een tablet een must, om zo lang mogelijk van de batterij gebruik te kunnen maken.

  Een andere grote speler is Apple. Op een iets andere manier dan Google bezitten zij inmiddels ook een belangrijk deel in de markt van mobiele apparaten. Apple heeft het mobiel internetten en het gebruik van een tablet groot gemaakt.

   

  Microsoft zal nu een deel in de markt van Google en Apple moeten afsnoepen. Met de introductie van Windows 8 kan deze verandering plaatsvinden. Bij Windows 8 ligt de nadruk op een homescherm waarop een samenvatting staat van je agendapunten, het weer, verjaardagen, etc. Ieder programma kan iets op dit scherm kwijt. Bovendien verdwijnt de startknop. Via grote schermen moet er makkelijk genavigeerd kunnen worden tussen alle programma's. Deze nieuwe interface zal onder de naam "Metro" het daglicht zien.

   

  Gelukkig is er ook een mogelijkheid om Windows op de oude vertrouwde manier te laten werken. Maar dit zal niet standaard zo zijn. Op termijn verwacht ik echter dat Microsoft op deze beslissing terug zal komen en weer standaard gebruik maakt van de oude omgeving. De interface zal dan slechts een optie zijn.

   

  Het is dus duidelijk dat Microsoft op deze manier van twee walletjes wil eten. Waar Google en Apple voor mobiel en desktop twee verschillende systemen maken, wil Microsoft één systeem lanceren voor beide doeleinden. Maar is het niet zo dat we op een tablet anders werken dan op een PC? Voor een aanraaksysteem heb je grote knoppen nodig. Voor een desktop systeem waar je alles met de muis bedient heb je juist zoveel mogelijk informatie op één scherm nodig (en dus liefst kleine knoppen).

   

  Waarschijnlijk zal Microsoft met Windows 8 de PC markt gewoon blijven domineren. Op tablets zal het systeem ook verschijnen, maar niet met de dominantie zoals op de desktop PC. Het is daar voor de consument slechts één van de drie opties. Omdat steeds meer zaken ook via de cloud (via een website) gedaan kunnen worden, wordt het besturingssysteem steeds minder belangrijk. Maar de komende jaren kunnen we nog prima vooruit met de systemen van Google, Apple en Microsoft.

 1. Wat vinden onze klanten?

  • Scootertje Gezond

   Website ziet er goed uit! Dankzij de nieuwe website kunnen wij zelf gemakkelijk arrangementen aanmaken. Ook handig dat de site goed op een tablet en smartphone getoond wordt! Top!
  • Stoer Ontwerp, Breda

   Fijne samenwerking! Mijn ontwerpen worden altijd super- strak vertaald met als resultaat blije klanten. Top!
  • Brabantse Kwibus, Geertruidenberg

   Super tevreden over de samenwerking en opgeleverde website!