• *
 1. Stuiptrekkingen van de telecomproviders

  Onlangs is, door de Nederlandse telecomproviders, bekend gemaakt dat de mobiele internetabonnementen een stuk duurder worden of al dan niet een flinke beperking krijgen. Dit terwijl internetten in het buitenland juist iets goedkoper is geworden. Dit laatste is opgelegd door de EU, maar de landelijke prijsverhoging is pure tactiek.


  Toen mobiel internet werd gelanceerd, was allang bekend dat deze dienst een belangrijk deel van ons leven in zou gaan nemen. In die tijd werd ADSL en kabelinternet steeds populairder. Het is een logisch gevolg dat men dan ook op andere plekken gebruik wil maken van internet. De mobiele internet prijzen waren echter nog te hoog. Ook waren de telefoons niet makkelijk in het gebruik en mobiel internet was bovendien traag. GPRS en diensten zoals I-Mode (van KPN) waren geen succes.

  De providers waren er heilig van overtuigd dat internet een succes zou gaan worden. Daarom kochten ze voor veel geld licenties om gebruik te mogen maken van de UMTS frequenties. Hiermee zou internetten via de mobiele telefoon veel sneller worden. Het duurde echter nog jaren voordat het een succes werd.

  Toen Apple met de iPhone op de markt kwam, veranderde het compleet. Mobiel Internet werd inderdaad plotseling een succes. Doordat het gebruik van e-mail en het browsen door de webpagina's nu opeens logisch en eenvoudig was, kon iedereen op een laagdrempelige manier toegang krijgen tot internet. De abonnementen waren inmiddels afgestemd op de vraag van de consument. Voor 30 euro heb je telefoon, sms en ongelimiteerd internet.

  Nu gaan de providers de abonnementen aanpassen. App's zoals WhatsApp en Skype zorgen ervoor dat de telecomproviders te weinig inkomsten krijgen. De verkoop van belminuten en smsjes was immers de belangrijkste inkomstenbron van de providers. Het wegvallen hiervan moet gecompenseerd worden.

  De prijsverhoging heeft ook veel weg van een welbekende marketingtruc: zet een nieuw product tegen een lage prijs in de markt en verhoog de prijs zodra de consument denkt niet meer zonder het product te kunnen. Ook een datalimiet zorgt voor hogere kosten, want de gebruiker mag toch mooi meer betalen als de limiet overschreden wordt. 

  Het zal echter slechts een tijdelijke situatie zijn. Het komt in iedere branche voor dat in de beginjaren veel verdiend wordt met een product of dienst. Naarmate de jaren verstrijken waarin het product of dienst steeds normaler wordt, zal de winst ook minder groot worden. Dit geldt ook voor de telecomproviders. 15 Jaar lang hebben ze kunnen profiteren van iets waar we met zijn allen zo lang op zaten te wachten. Maar de rek is er uit. Nu worden de prijzen nog verhoogd, maar over een tijdje zal de concurrentiestrijd opnieuw losbarsten. Dit verschijnsel zagen we ook al bij de ADSL providers.

  Voor even gaan we dus meer betalen en moeten we op onze datalimiet letten. Maar heb geduld, het komt goed... 
 1. Wat vinden onze klanten?

  • Scootertje Gezond

   Website ziet er goed uit! Dankzij de nieuwe website kunnen wij zelf gemakkelijk arrangementen aanmaken. Ook handig dat de site goed op een tablet en smartphone getoond wordt! Top!
  • Brabantse Kwibus, Geertruidenberg

   Super tevreden over de samenwerking en opgeleverde website!
  • SatelliteMagazine

   Met SatDesign als partner kunnen we snel schakelen en is de site altijd technisch bij de tijd.