• *
 1. Usenet: het volgende slachtoffer van Brein

  Vandaag heeft de rechtbank in Amsterdam laten weten dat NSE, de grootste Usenetprovider van Europa, alle illegale software moet verwijderen. Ze hebben hier vier weken de tijd voor. Maar volgens NSE is dit technisch niet mogelijk. Usenet is een van de meest populaire methoden om muziek, films en boeken gratis te downloaden. Komt met dit rechtelijk vonnis een einde aan het massaal illegaal downloaden?

   

  Usenet: het leek bij de introductie van het Internet in de jaren '90 zo mooi. Via een speciaal programma (waaronder de meeste e-mailcliënts) je abonneren op een rubriek en daarin allerlei relevante berichten lezen en plaatsen. Dit ging een lange tijd goed. Maar later werd ontdekt dat naast tekst, ook bestanden geplaatst kunnen worden. Niet hele grote bestanden, maar kleine bestandjes. Geen probleem, want grotere bestanden worden opgesplitst in kleinere bestanden. Voeg daarbij een bestandje toe waarin alle bestandsnamen van die kleine pakketjes staan en een het usenet-downloadprogramma kan op een vrij eenvoudige manier alles downloaden en weer samenvoegen tot één groot bestand. Zelfs HD en 3D films in de allerhoogste resolutie zijn geen probleem. En vaak ook nog met de maximale bandbreedte van je internetverbinding. Een volledige DVD kan zo binnen een half uur op je computer staan.

   

  Brein is de organisatie in Nederland die de illegaliteit op Internet in Nederland probeert tegen te gaan. Er zijn al verschillende rechtszaken tegen Torrent sites (een andere manier om te downloaden) aangespannen. Brein heeft deze gewonnen, waardoor in het verleden al diverse sites en programma's moesten stoppen met haar diensten. In dit geval betreft het een Usenetprovider. Wordt hiermee de activiteiten van de aanbieder verboden, of het algehele Usenet systeem? Het systeem wordt wereldwijd door alle Internetproviders gebruikt. Het lijkt onbegonnen werk om hier tegen te vechten.

   

  NSE, News-Service Europe, moet in ieder geval binnen vier weken alle illegale bestanden op haar systemen verwijderen. Het bedrijf claimt echter dat dit niet te doen is. Je kunt van duizenden, al dan niet miljoenen, bestanden niet controleren of ze de auteursrechten schenden.

   

  Wat betekent dit precies voor het hele Internet? De Internetproviders bieden de mogelijkheid om de klant een duurder abonnement te nemen. Hierbij krijgen ze een hogere downloadsnelheid. "Downloaden gaat nóg sneller!" wordt er vaak gezegd in de commercials. Ze richten zich dan voornamelijk op de illegale downloader. Legaal downloaden van films was tot voor kort in Nederland nog niet mogelijk en voor de meeste andere dingen heb je niet zo'n snelle verbinding nodig. We kunnen aannemen dat de Internetproviders stiekem hopen dat Usenet succesvol zal blijven. Al zullen ze dit uiteraard nooit toegeven... Feit is wel dat er op Usenet maar een minuscuul gedeelte legaal is. Deze uitspraak kan dus grote gevolgen hebben. Het is nog niet duidelijk of NSE in hoger beroep gaat.

 1. Wat vinden onze klanten?