• *
 1. Virtual Reality: een hype of een blijvertje?

  Je ziet en hoort het overal: Virtual Reality. Door een speciale bril op te zetten waan je je in een andere wereld. Je kunt alle kanten op kijken en het beeld past zich automatisch aan, zodat het lijkt alsof je echt op een andere plaats bent. Er zijn allerlei toepassingen te bedenken, maar in hoeverre deze techniek "mainstream" wordt zal nog moeten blijken.
   
  Er zijn verschillende fabrikanten druk bezig om Virtual Reality (VR) aan de man te brengen. De twee grote spelers zijn Samsung en Facebook. Samsung zet met de Gear VR in op een bril waarin je een smartphone schuift. Facebook heeft in 2014 het bedrijf Oculus VR overgenomen. Zij brengen de Oculus Rift op de markt. Dat is een geavanceerde bril die met een draad is verbonden aan je PC. Zowel de eenvoudige bril van Samsung als de geavanceerde Oculus Rift hebben zo hun voor- en nadelen. Is er in de markt plek voor deze twee totaal verschillende technieken?
   
  "Er zijn verschillende fabrikanten druk bezig om Virtual Reality (VR) aan de man te brengen."Ja, waarschijnlijk is er plek voor twee. Beide producten hebben namelijk een andere doelgroep. De voordelen van de Samsung bril zijn duidelijk: het is relatief goedkoop en heel toegankelijk, mits je natuurlijk een Samsung telefoon gebruikt. Daarnaast komt er steeds meer content. Er zijn al tal van apps beschikbaar en steeds meer video's op YouTube kunnen in VR worden afgespeeld. Dit wordt extra gestimuleerd omdat Google zijn eigen VR-bril, de cardboard op de markt heeft gebracht. Dat is een stuk karton met twee lensjes die je zo kunt vouwen dat iedere telefoon er gebruik van kan maken, voor nog geen 10 euro. 
   
  De Oculus Rift is daarentegen vrij prijzig. Het product is onlangs voor 600 dollar gelanceerd. Daarnaast heb je een hele snelle PC nodig. Die moet de rekencapaciteit hebben om de 3D-beelden goed weer te geven. De PC markt wordt steeds kleiner. Het is daarom te verwachten dat de Oculus Rift vooral door gamers zal worden gebruikt. Zij hebben doorgaans al een krachtige PC om de nieuwste games te kunnen spelen.
   
  De Samsung bril lijkt dus veel interessanter voor de grote massa. Maar er zijn nadelen. De Samsung bril heeft twee lenzen die het beeld van je telefoon vergroten. Omdat de resolutie van het telefoonbeeldscherm nog niet zo heel hoog is, is de beeldkwaliteit niet zo heel goed. Maar het is ruim voldoende om een leuke VR ervaring te hebben. Daarnaast kun je in deze VR video's niet gaan wandelen. Je staat in het midden en kunt overal om je heen kijken. Met de Oculus Rift wordt het wel mogelijk om jezelf in de virtuele wereld te verplaatsen (ook al zit je daar met een kabel vast aan je pc, wat vervelend kan zijn).
   

  Dus

  De verwachting is dat de Oculus Rift zeker niet mainstream zal worden. Deze techniek is geschikt voor een kleine doelgroep. Maar het maakt wel de beste kwaliteit van VR mogelijk. Van de bril in combinatie met je telefoon gaan we hoe dan ook meer horen. En iedereen zal het ooit gaan ervaren. De kans is echter klein dat we de hele dag met die bril op gaan lopen. Het is vrij belastend voor je hoofd en ogen. Een kwartiertje is al goed voor duizeligheid. Maar de kans is heel groot dat we de techniek gaan zien in commerciële uitingen. Nu al kun je in het reisbureau een VR-bril opzetten om je even te wanen in een mooi vakantieoord. Zo zijn tal van toepassingen te bedenken. Twijfel je of je een concert bij wilt wonen? Bekijk het eerst even in VR. Of bekijk een documentaire zodat je jezelf kunt verplaatsen in het leven van een ander. We gaan er dus nog heel veel van horen. Maar of het een dagelijkse entertainment standaard wordt moet nog worden bezien.
 1. Wat vinden onze klanten?

  • R.O.B. Reclame, Zwijndrecht

   SatDesign schakelen we in als er intern onvoldoende capa- citeit beschikbaar is. Onze wensen laten we gewoon via e- mail weten, welke dan meestal direct doorgevoerd worden.
  • ProRun

   Wij zijn zeer tevreden met onze nieuwe website! Meerdere mensen kunnen tegelijk aan diverse artikels werken, gemakkelijk en snel.
  • Sefapane, Oosterhout

   Functionele site! Overzichtelijk en effectief!