• *
 1. Voortaan alles synchroon met iCloud. Zelfs je foto

  Apple heeft onlangs haar nieuwe dienst iCloud gepresenteerd. In het nieuwe besturingssysteem van zo'n beetje alle Apple producten (zowel mobiel als op je computer) is de mobiele opslag in allerlei verschillende applicaties verweven. Het grappige hierbij is dat je niet hoeft na te denken of je ergens gegevens op wilt slaan. Het gaat vanzelf.


  ICloud is een verzamelnaam van allerlei data dat op de server van Apple wordt opgeslagen. De gebruiker kan zelf bepalen wat wel en wat niet bewaard wordt. Het doel hierachter is, dat je je iPhone of iPad niet meer aan je computer moet hangen om data te synchroniseren. Gedownloade applicaties, muziek, foto's, agendapunten, contactpersonen, je mail... alles loopt met iCloud synchroon.

  Apple heeft al jaren een soortgelijk systeem: Mobile Me. Hiermee werden ook contactpersonen, agendapunten, bestanden en mailtjes gesynchroniseerd met al je Apple apparaten (en Windows computer). Uit eigen ervaring blijkt dit heel prettig te werken. Je hoeft nooit meer na te denken of je wel met het meest actuele document bezig bent of dat je agendapunten toevallig niet op je telefoon staan in plaats van je tablet. Je zet met deze service een punt in de agenda en het wordt direct doorgestuurd naar je andere aangemelde apparaten. Een kind kan de was doen.

  Een nadeel van Mobile Me was dat het zo'n 80 euro per jaar kostte. De dienst zal niet langer blijven bestaan en overgaan in iCloud. Deze nieuwe dienst is gratis en heeft meer te bieden dan Mobile Me. Je iPhone of iPad wordt automatisch geupdate en er wordt regelmatig een backup gemaakt als het verbonden is met het stopcontact. De gebruiker hoeft er niet over na te denken. Maar deze gebruiker zal wel erg blij zijn dat de data beschikbaar is als er een keer iets fout gaan. Een backup terug zetten is dan geen probleem, gewoon direct vanaf het toestel zelf. Een computer heb je er niet meer voor nodig. Ook gekochte applicaties die weer verwijderd zijn, kunnen voortaan zonder tussenkomst van de computer weer gratis geïnstalleerd worden.

  Maar het gaat nog verder. Met het office pakket van Apple kan je op je iPhone en iPad documenten bewerken. Je maakt een document aan, gaat ermee aan de slag, en het komt vervolgens ook direct beschikbaar op je andere apparaten (tevens je computer). Opslaan en uploaden is niet nodig. Dit maakt het even snel tekstverwerken of iets in een sheet zetten wel heel eenvoudig.

  Tijdens het testen van iOS5, het nieuwe besturingssysteem voor de iPhone en Ipad, blijkt dat de eerste keer gevraagd wordt of je gebruik wilt maken van Icloud. Daarna kan eventueel altijd nog aan- en uitgevinkt worden wat voor onderdeel al dan niet gesynchroniseerd moet worden.

  Er zijn inmiddels tal van zogenaamde cloud diensten beschikbaar. Er was alleen nog geen bedrijf die zoveel verschillende punten in één dienst verwerkt. Apple zal hiermee de concurrentie weer los laten barsten. Google en Microsoft zullen ongetwijfeld volgen met dit concept. Apple heeft het natuurlijk ook vooral van Google afgekeken. Google laat de gebruiker ook al allerlei documenten en agenda's op Internet bewerken. Het zal een kleine stap zijn om dit nog beter te integreren in de Android toestellen. 

  Het gebruik van steeds meer verschillende apparaten maakt het uitblijven van een goede synchronisatie een steeds groter probleem. Binnen een paar jaar zal iedere telefoon de gegevens delen via Internet. De een heeft hier privacy-problemen mee, de ander zal het alleen maar handig vinden. Uiteindelijk zal dit laatste de doorslag geven.

  iCloud van Apple komt dit najaar officieel beschikbaar.
   
  Door Pepijn van Rijen | Overnemen is alleen toegestaan met bronvermelding en link.
 1. Wat vinden onze klanten?