Satdesign kubus
Leestijd: 4 min.
Leestijd: 4 min.

De gevaren van het zelf bouwen van een website

Vandaag de dag is het vrij eenvoudig om een website te maken. Tenminste… zo lijkt het. Er zijn genoeg aanbieders waarmee jij als ondernemer de mogelijkheid hebt om een eigen website online te zetten. Maar wat zijn de valkuilen als je dat doet? We vertellen je graag waar je op moet letten. Dan kun jij beslissen of je zelf aan de slag gaat of het toch door een professional laat doen.

Grafisch niet uitnodigend

De eerste indruk is belangrijk om een bezoeker vast te houden. Wanneer je zelf een site maakt, vaar je waarschijnlijk blind op jouw eigen smaak. Je gebruikt een template die jij mooi vindt zonder daarbij na te gaan of het ontwerp wel aansluit bij je bezoeker. Of je laat je door verschillende websites inspireren. Hierdoor bestaat het gevaar dat je eigen site een verzamelbak wordt van verschillende stijlen. Je site wordt chaotisch en de gebruiker haakt af.

Deze geanimeerde GIF’jes kwam je vroeger volop tegen op zelfgemaakte websites. Een typisch voorbeeld van hoe het niet moet :).

Denk dus altijd in het belang van de bezoeker van je website. Is het ontwerp uitnodigend en overzichtelijk? Als je dat lastig vindt is het slim om iemand in te schakelen die verstand heeft van grafische vormgeving. 

Weinig conversies

Je start met de homepage. Vervolgens maak je een ‘Over mij’ pagina en daarna volgt een contactpagina. Je hebt de smaak te pakken! Maar… je bent in het diepe gesprongen zonder vooraf goed na te denken over de structuur van de website. Wat is je doel? Welke pagina’s heeft je website echt nodig? Wat moet er precies op iedere pagina komen? Dit zijn een paar punten die een professionele webdesigner met je doorneemt nog voordat hij begint met bouwen. Je wil natuurlijk wel dat bezoekers jouw product kopen of een offerte aanvragen. Dat bereik je alleen als de opbouw, indeling en teksten kloppen en de bezoeker enthousiast maken. 

Technisch niet in orde

Een website moet technisch goed in orde zijn. Hij moet snel zijn, goed te bekijken zijn op verschillende devices en vergeet ook de beveiliging niet. Stel jezelf bijvoorbeeld de volgende vragen:

  • Worden afbeeldingen dusdanig verkleind dat Google het accepteert?
  • Wordt er een cache gebruikt zodat de pagina’s snel laden?
  • Is het contactformulier beveiligd tegen spam?
  • Is de site goed te bekijken op mobiel, tablet en desktop?
  • Zijn de metabeschrijvingen goed ingesteld zodat de pagina’s goed in Google en op social media verschijnen?

Veel spelfouten

Wanneer je zelf aan de slag gaat, schrijf je vaak ook zelf de teksten. Dat kan, maar het is vaak toch handig dat iemand van buiten je onderneming naar je product of dienst kijkt. Je moet je boodschap zo formuleren dat iedereen snapt wat je bedoelt. Het komt vaak voor dat teksten te complex worden omdat je zelf zoveel weet over je product of dienst en dit graag wil delen met je bezoeker. Het schrijven van teksten is een vak apart. Spelfouten zijn snel gemaakt en een goede zinsopbouw is cruciaal om je bezoeker te overtuigen.

Onderhouden kost te veel tijd

Wanneer je een website in bijvoorbeeld WordPress maakt, moet je de website regelmatig updaten. Doe je dit niet? Dan bestaat de kans dat je site gehackt wordt. Of dat de site niet met zijn tijd mee gaat en daardoor niet meer goed wordt weergegeven door de browser. Ook het aanpassen van teksten en afbeeldingen hoort bij het onderhouden van je website. Al met al kost dit behoorlijk wat tijd en er is vaak meer technische kennis voor nodig dan je denkt.

Kennis ontbreekt voor uitbreidingen

Je hebt een leuk idee voor je website. Maar je hebt geen idee hoe je het kunt maken. Bij wie kan je terecht? De site heb je immers zelf gemaakt.

Gehackt. Wat nu!?

Je had een prachtige site, al zeg je het zelf. Maar nu zijn alle pagina’s zwart met een tekst in grote letters waarop staat dat je site gehackt is. En je hebt inmiddels heel veel spam per mail ontvangen. Inloggen in het admin gedeelte is niet meer mogelijk, want het wachtwoord is gewijzigd. Wat nu? Dat is een goede vraag. Je hebt geen directe contactpersoon waar je op terug kunt vallen.

Conclusie

Willen we je met deze blog bang maken? Misschien. Een beetje. We willen je vooral wijzen op de gevaren van het zelf bouwen van een website. Wat ons betreft kan je alleen zelf een website bouwen die iets oplevert als je ervaring hebt in grafische vormgeving, goed om kunt gaan met het content management systeem van de website én lekkere teksten kunt schrijven. Maar heb je weinig geld te besteden, tijd over en lijkt het je leuk om iets nieuws te leren? Ga dan vooral je gang. Op YouTube vind je veel video’s waarin je stap voor stap uitleg krijgt. Je kunt altijd later nog besluiten de professionele hulp van een webbureau in te schakelen.

Pepijn van Rijen

Pepijn van Rijen

Deel dit artikel:

Blogs

We helpen je met onze energie graag een stap vooruit. Daarom vinden we het leuk om onze kennis over online ondernemen met je te delen.

Lees hieronder onze laatste bijdragen.

Voor onze websites betaal je een eenmalige prijs én sluit je een maandelijks onderhoudsplan af. Hierbij betaal je iedere maand voor het goed en veilig functioneren van je site. We leggen je uit waarom we met een onderhoudsplan werken.
Webteksten schrijven is een vak apart. Je wil natuurlijk dat jouw doelgroep zich herkent en denkt ‘ja, dat wil ik!’ Niet gek dus dat je erover nadenkt om de teksten van jouw website door een ander te laten schrijven. Maar wat kost dat eigenlijk?
Vandaag de dag is het vrij eenvoudig om een website te maken. Tenminste… zo lijkt het. Er zijn genoeg aanbieders waarmee jij als ondernemer de mogelijkheid hebt om een eigen website online te zetten. Maar wat zijn de valkuilen als je dat doet? We vertellen je graag waar je op moet letten.
Online ondernemen is leuk, maar er komt veel bij kijken. Privacy is een belangrijk thema. Als je een eigen website hebt, moet je rekening houden met twee zaken: cookies en de verwerking van persoonlijke gegevens. Door het opstellen van een goede cookieverklaring en privacyverklaring voldoe je aan de wetgeving.
Bekijk wat een copywriter volgens Danielle echt uniek maakt in de blog die zij schreef voor Frankwatching.
Om online te groeien moet je het vertrouwen winnen van je bezoekers. Zonder vertrouwen komt er geen deal. We laten je zien met welke bewezen strategie je dit voor elkaar krijgt en wat het je oplevert.
Het is de grootste digitale ergernis. Spam. Het is belangrijk dat je herkent wanneer je met spam te maken hebt. Voor je het weet heb jij je wachtwoord, pincode of andere gevoelige gegevens gedeeld. Gelukkig houdt de server 99% van alle spamberichten tegen, maar met deze tips ben je ook goed voorbereid op die ene mail die er toch nog tussendoor glipt.
WordPress heeft veel mogelijkheden. Van het maken van een website met kant-en-klare templates tot het volledig programmeren van alle onderdelen. Kies je voor een maatwerk website dan houdt je webbouwer rekening met jouw wensen. Hij maakt het je zo makkelijk mogelijk om zelf inhoud aan te passen of toe te voegen. We delen een aantal voorbeelden uit onze praktijk met je.
Je website is een soort extra werknemer voor je bedrijf. Hij helpt je aan nieuwe klanten. En net als je werknemers kan hij kuren vertonen waardoor hij niet optimaal presteert. Door je website regelmatig te onderhouden, voorkom je problemen. Ik leg je uit waarom een onderhoudscontract een fijne verzekeringspolis is.