Satdesign kubus
Toegankelijk computer gebruiken
Leestijd: 5 min.
Leestijd: 5 min.

Dit betekent de European Accessibility Act (EAA) voor jouw webshop

Heb je een webshop? Dan moet je er vanaf 2025 voor zorgen dat je webshop toegankelijk is voor mensen met een beperking. Als je nu een nieuwe webshop laat bouwen is het slim om hier al rekening mee te houden. We bespreken de belangrijkste aandachtspunten.

EAA: European Accessibility Act

De EAA (of in het Nederlands: de Europese Toegankelijkheidswet) is in het leven geroepen om het gebruiken van producten en diensten makkelijker te maken voor mensen met een beperking. Vanaf 2025 gaat deze nieuwe Europese wet in.

Er zijn in Nederland ruim 4 miljoen mensen met een beperking. Een grote groep, waarvoor het op dit moment soms lastig is om goed mee te kunnen draaien in de maatschappij. Bijvoorbeeld omdat de webshop die ze bezoeken onduidelijk is of niet kan worden voorgelezen door een schermlezer. Door webshops en andere diensten toegankelijker te maken krijgt deze groep dezelfde kansen als ieder ander. En: zorg je ervoor dat je webshop uitstekend toegankelijk is? Dan krijg je er misschien wel meer klanten bij.

Voor wie geldt de EAA?

We benoemden al dat de wet geldt voor iedereen met een webshop. Maar de wet is ook van toepassing op software, e-books, pinautomaten, ticketservices, smartphones, televisiediensten, transportdiensten, financiële diensten en telecommunicatiediensten.

Wat houdt de EAA precies in?

Een product of dienst moet toegankelijk zijn. Dat betekent dat de communicatie zo eenvoudig mogelijk moet worden gebracht. Verder moet een website technisch aan bepaalde punten voldoen. Voor dat gedeelte binnen deze wet is de WCAG van toepassing.

WCAG: Web Content Accessibility Guidelines

De WCAG geeft een overzicht van waar een website en webshop aan moeten voldoen. Websites van de overheid moeten al sinds 2008 voldoen aan deze eisen om de website toegankelijk te maken voor iedereen. Per 2025 is de WCAG dus ook van toepassing op jouw webshop.

Wat staat er in de WCAG?

Het lijkt misschien nog ver weg, maar het zou zomaar kunnen dat de webshop die je nu laat maken, in 2025 nog steeds online is. Daarom is het belangrijk om er nu alvast rekening mee te houden. Bovendien is het altijd goed dat je webshop toegankelijk is voor mensen met en zonder beperking. Ook nu al.

De WCAG verplicht onder andere de volgende zaken voor je pagina’s:

  • De pagina moet een goede titel hebben
  • Er moet een geldige taal zijn ingesteld
  • Binnen de pagina moet je goed kunnen inzoomen en schalen
  • Afbeeldingen moeten een beschrijving hebben zodat de beschrijving voorgelezen kan worden voor slechtzienden
  • Teksten moeten goed leesbaar zijn, bijvoorbeeld omdat er een goed contrast is met de achtergrondkleur

Voldoet jouw website of webshop aan de WCAG?

Een handige site om je website te laten testen is https://wcag.nl. Vul je URL in en er volgt een samenvatting van punten die goed zijn en punten die je nog kan verbeteren.

Vanaf 2025 is het dus verplicht dat je webshop aan deze richtlijnen voldoet. Anders kun je een boete krijgen. De hoogte van die boete is op dit moment nog niet bekend.

Europese regelgeving waar je nu al rekening mee moet houden

Als ondernemer heb je met veel regels te maken. Op digitaal vlak komt er de laatste jaren ook steeds meer regelgeving bij. De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) is daarvan de bekendste. Voor je website betekent dit dat je cookies juist moet implementeren, zodat gebruikers alleen die cookies ontvangen waar ze toestemming voor hebben gegeven. Daarnaast moet er ook een goede privacy-pagina aanwezig zijn, waarop precies te lezen staat welke gegevens bewaard blijven en hoe een gebruiker de gegevens kan laten verwijderen. Digitale privacy is de laatste jaren een groot thema geworden. Daarom is het belangrijk om hier rekening mee te houden in je eigen website.

Wat moet ik nu doen?

Als je geen producten op je website verkoopt hoef je in principe niets te doen. Maar wij vinden dat de website sowieso voor iedereen goed toegankelijk moet zijn. Heb je wel een webshop of wil je toch actie ondernemen, dan kan je contact met ons opnemen. We geven je graag advies.

Wil je meer weten? Lees dan ook eens deze sites over digitale toegankelijkheid:

Pepijn van Rijen

Pepijn van Rijen

Deel dit artikel:

Blogs

We helpen je met onze energie graag een stap vooruit. Daarom vinden we het leuk om onze kennis over online ondernemen met je te delen.

Lees hieronder onze laatste bijdragen.

Op 15 mei 2002 werd het startschot gegeven voor Satdesign, inmiddels al weer 2 decennia geleden. Een mooi moment om terug te kijken op 20 jaar websites ontwikkelen.
Verkoop jij online producten aan consumenten, bijvoorbeeld via een webshop of social media? Grote kans dat je reviews verzamelt om je bezoekers te informeren over de kwaliteit van je producten. Vanaf 28 mei 2022 krijg je te maken met nieuwe Europese regels die moeten zorgen voor betrouwbare reviews.
Een negatieve review brengt je bloed al snel aan het koken. En al helemaal als je het gevoel hebt dat de klant onterecht zo negatief is. Maar wat doe je eraan? Verwijderen of reageren? Ik leg je uit wat beter is, zo kun jij deze situatie in jouw voordeel laten werken.
Als je begint met zakelijk bloggen dan is de inspiratie vaak ver te zoeken. Of je loopt juist over van de ideeën en weet niet waar te starten. In beide gevallen ben je op zoek naar het beste onderwerp om over te schrijven. Ik leg je uit welk onderwerp onmisbaar is als je indruk wil maken op je doelgroep.
Wie dieper in de hosting van een website duikt, komt de term DNS tegen. De letters staan voor Domain Name System, maar wat is DNS eigenlijk?
De agenda van iedere klusser, loodgieter en schilder zit tegenwoordig bomvol. En dat bijna allemaal via via want de website van de meeste bouwbedrijven is niet bepaald een klantenmagneet. Terwijl een goede site je, ook in deze tijd, veel oplevert. We bekijken waarom het juist nu interessant is om te investeren in een sterke website.
Hoe vaak gebruik jij Google om iets op te zoeken? En op welk zoekresultaat klik je dan? Waarschijnlijk kijk je niet verder dan de eerste pagina met zoekresultaten. Je snapt dus het belang van een goede positie in Google. Maar ja, dat kost wel geld. In deze blog bespreken we of het slim is geld te investeren in zoekmachineoptimalisatie.
WordPress heeft meerdere pagebuilders waarmee je mooie websites kunt ontwikkelen. Een betaalde plugin die steeds populairder wordt is Elementor. We bespreken de belangrijkste voor- en nadelen van WordPress Elementor. Klein tipje van de sluier: in onze ogen hebben we het hier over de beste pagebuilder die er is, je leest dus meer voor- dan nadelen.
Bloggen is niet meer weg te denken als marketingstrategie. Maar sommige mensen zien alleen de nadelen. Het kost tijd, ze weten niet waarover ze moeten schrijven en die ene blog die ze ooit schreven leverde niets op. Maar bloggen is juist heel waardevol voor je bedrijf. In deze blog daarom 7 redenen om wel te gaan bloggen.

Contact

Via WhatsApp:
Of via e-mail: