Leestijd: 6 min.
Leestijd: 6 min.

Hoe herken je spam?

Het is de grootste digitale ergernis. Spam. Het is belangrijk dat je herkent wanneer je met spam te maken hebt. Voor je het weet heb jij je wachtwoord, pincode of andere gevoelige gegevens gedeeld. Gelukkig houdt de server 99% van alle spamberichten tegen, maar met deze tips ben je ook goed voorbereid op die ene mail die er toch nog tussendoor glipt.

Controleer de afzender

Eenvoudig en zeer effectief: controleer wie de mail heeft verstuurd. Op het eerste oog is dit meestal in orde, maar als je de afzender aanklikt dan zie je het volledige mailadres. Wanneer de mail afkomstig is van een grote organisatie zoals Apple, Microsoft, Mijn Overheid of de Belastingdienst, dan moet het mailadres bij die organisatie horen. Heeft de afzender bijvoorbeeld een mailadres als news.overheid.network@planet.nl of van een andere commerciële provider, dan weet je zeker dat het niet klopt. Je hoeft dan niet verder te kijken en kunt het bericht het beste direct verwijderen. Onthoud dat alles achter het @-teken een serieuze naam moet hebben. Een mail van Apple komt altijd vanaf een @apple.com adres en niet van zoiets als @apple-mail.com.

Mail met een vreemde afzender is altijd spam
Controleer altijd de afzender voordat je op een link klikt
Controleer op een iPhone hier de afzender

Bekijk de inhoud

Aan de manier waarop de mail is opgesteld kun je veel aflezen. Als een organisatie je vraagt naar persoonsgegevens of om in te loggen, dan ben je al bekend bij de organisatie. De mail zou dan duidelijk aan jou gericht moeten zijn. Je leest bijvoorbeeld ‘Beste meneer Jansen’. Begint de mail met ‘Geachte relatie’ dan weet je dat het foute boel is. Verwijder het bericht dan direct.

Ook goed om te weten: mailtjes van Mijn Overheid bevatten nooit een link. Je kunt bij de officiële mail nooit direct vanuit de mail naar de website of app gaan. Staat er wel een link in de mail? Dan is het dus niet echt.

En oh ja, die loterij van 4,8 miljoen euro heb je ook echt niet gewonnen…

Check de naam van de bijlage

Een bijlage met een vreemde titel is een duidelijk signaal: je hebt hier met spam te maken.

Mail in een andere taal

De taal van de mail is over het algemeen de makkelijkste manier om spam te herkennen. Werk je alleen met Nederlandse klanten? Dan zal je niet snel een Engelstalige mail krijgen. Een Duitstalige mail is al helemaal verdacht. Mocht je toch twijfelen, kijk dan naar waar het precies over gaat. Gaat het niet over een project, product of dienst die je aanbiedt? Verwijder het bericht dan.

Veelvoorkomende spammails over online diensten

Spookfactuur

Een spammail die we vaak zien is die van HSI Domein & Hosting Service NL (of in het verleden onder de naam “NL Domein Host”). Daarin zit een spookfactuur en er wordt gedaan alsof je moet betalen voor zogenaamde domein en DNS kosten. Er wordt verder niet vermeld om welk domein het gaat. Deze mail kan je direct verwijderen. Dit zijn grote oplichters. Wanneer je de kleine lettertjes leest zie je dat het om een ‘aanbod’ gaat en niet om een factuur. Een betaling wordt gezien als een opdrachtbevestiging. Alhoewel ze juridisch geen schijn van kans hebben, is het toch lastig om dit aan te vechten wanneer je de rekening betaald hebt. Dus: nooit op in gaan en negeren.

Houd altijd goed bij welke domeinen en hostingpakketten je waar hebt staan. De enige betaling die je moet doen is aan die partij.

Registeren van .com/.net domeinnaam

Een opkomende mail: onder de naam TradeM Benelux (kan over een tijdje weer iets anders zijn) wordt er een bericht gestuurd met daarin de melding dat er iemand anders de .com of .net versie van je bedrijfsdomeinnaam wil claimen. In de mail vind je bovendien netjes je factuurgegevens zoals die bij de KvK bekend zijn. Ze zijn zo ‘netjes’ om je een aanbieding te doen zodat je kunt voorkomen dat iemand anders met jouw domeinnaam aan de haal gaat. Voor slechts € 29,75 (excl. btw) per jaar krijg je alsnog het .com of .net domein. Maar je zit er wel meteen voor 10 jaar aan vast en je moet vooruitbetalen. Trap hier nooit in! Ten eerste is er niemand die het .com of .net domein wil registreren en ten tweede is het onwaarschijnlijk dat het domein voor je geregistreerd wordt als je betaalt. Je kunt altijd voor de zekerheid bij je hostingprovider navragen of het domein nog vrij is. Wanneer je bij Satdesign host kunnen we een .com of .net adres voor slechts € 25 (excl. btw) per jaar vastleggen. En natuurlijk kun je dit gewoon per jaar opzeggen.

E-mailaccount zou niet meer goed werken

Nog een veelvoorkomende mail: je krijgt een bericht met daarin de melding dat je mailbox vol zit of dat er echt iets serieus fout gaat met je mailbox. Daaronder staat een link zodat je meteen kunt inloggen. Doe dit dus nooit. Wanneer je namelijk probeert in te loggen met je e-mail inloggegevens, heeft de spammer meteen je gegevens te pakken en kan je e-mailadres misbruikt worden om nog veel meer spam te versturen. Als er echt iets mis is met je e-mailadres dan hoor je dat alleen van je hostingprovider.

Een laatste tip: klik bij twijfel niet op de link maar ga zelf naar de website

Twijfel je nog of de mail echt is? Klik dan niet op de link in de mail, maar ga zelf in je browser naar de website van de desbetreffende organisatie. Waarschijnlijk kan je daar inloggen. Als de organisatie echt iets van je wil, zal daar wel een bericht voor je klaar staan.

Conclusie

Oplichters gaan steeds verder met spam. Het lijkt steeds echter. Denk bij alle mail waarin een link staat twee keer na. Controleer met behulp van bovenstaande tips of er iets niet pluis is. Wanneer je blijft twijfelen, maak dan een foto en deel die met ons. We helpen je graag.

Helaas… was het maar waar!
Picture of Pepijn van Rijen

Pepijn van Rijen

Deel dit artikel:

Blogs

We helpen je met onze energie graag een stap vooruit. Daarom vinden we het leuk om onze kennis over online ondernemen met je te delen.

Lees hieronder onze laatste bijdragen.

Het is mogelijk om je website ergens anders onder te brengen, maar hosting via Satdesign biedt een aantal belangrijke voordelen.
Satdesign is een klein bedrijf. Twee man sterk. Dat is even wennen als je gewend bent aan een groot webdesignbureau. Ik licht je daarom toe wat je kunt verwachten van onze bereikbaarheid.
Satdesign zit sinds 1 juni 2021 in het Blushuis in Breda. Graag vertel ik je in deze blog meer over dit gebouw. Waarom zitten we hier en wat zijn de voordelen om in een ‘verzamelgebouw’ onze zaken te doen?
Je website gebruikt een ‘cache’. Het kan daarom zijn dat een gemaakte wijziging niet altijd direct zichtbaar is voor de bezoeker. Er is een eenvoudige manier om de wijziging direct zichtbaar te maken voor iedereen.
Regelmatig vragen ontwerpers mij hun design om te bouwen tot een website. Standaard krijg ik daarna de vraag ‘wat moet ik hiervoor aanleveren?’. In deze blog een kijkje in de keuken. Zo zie je hoe ik werk en wat ik nodig heb om jouw ontwerp tot leven te brengen.
Een website is een belangrijk onderdeel van je online aanwezigheid en het is essentieel dat het up-to-date blijft om de aandacht van bezoekers te trekken en vast te houden.
Tegenwoordig is het hebben van een zakelijke website een essentieel onderdeel van elk bedrijf. Of je nu een klein of groot bedrijf hebt, een website kan je helpen om je klantenbestand te vergroten en je merk te versterken.
Een belangrijk aspect van webdesign is het creëren van een website die gemakkelijk te gebruiken is voor jouw bezoekers. Het optimaliseren van jouw website voor een betere gebruikerservaring kan resulteren in een hogere betrokkenheid van jouw publiek en een betere conversieratio.
Voor onze websites betaal je een eenmalige prijs én sluit je een maandelijks onderhoudsplan af. Hierbij betaal je iedere maand voor het goed en veilig functioneren van je site. We leggen je uit waarom we met een onderhoudsplan werken.