Satdesign kubus
Hosting
Leestijd: 4 min.
Leestijd: 4 min.

Wat is hosting?

Als je een website hebt, betaal je ook voor hosting. Maar wat is dat precies? En waar moet je op letten bij het kiezen van een goede hostingpartij?

Een website bestaat uit heel veel kleine bestanden. Die bestanden zorgen ervoor dat je in je CMS kunt werken en dat de pagina’s op het juiste adres worden getoond. Voor het bewaren en gebruiken van deze bestanden is ruimte op een server nodig die dag en nacht beschikbaar is. Op het moment dat iemand je website opvraagt, benadert de browser van die persoon jouw server. Vervolgens staat er in de code van de website exact beschreven wat er nu moet gebeuren om de bezoeker de juiste pagina te tonen.

Welk hostingpakket heb je nodig?

Hosting is dus de ruimte op de server die voor jou wordt gereserveerd. Er zijn vaak verschillende hostingabonnementen beschikbaar. Hoe meer je betaalt, hoe meer opslag en extra diensten je krijgt. Je moet altijd een afweging maken van hoe groot en belangrijk je website is (of wordt).

Heb je een kleine website en ben je niet helemaal afhankelijk van je site, dan kun je kiezen voor een goedkoper hostingpakket. Maar krijg je redelijk wat bezoekers of staan er op je site veel foto’s of bijlagen dan is het nodig om een hostingpakket aan te schaffen met meer capaciteit. Daarmee voorkom je dat je te veel vraagt van je server waardoor hij eruit knalt en je website offline gaat.

Domeinnnaam

Samen met het hostingpakket wordt er ook een domeinnaam geregistreerd. Een domeinnaam is bijvoorbeeld www.satdesign.nl. Zo’n domeinnaam wordt geregistreerd bij de instantie die de extensie beheert. Bij .nl adressen is dat sidn.nl. Aan deze registratie zijn kosten verbonden. Je website hosten en de domeinnaam registreren kunnen los van elkaar staan, maar meestal wordt dit in hetzelfde abonnement afgesloten.

E-mail

Bij een eigen bedrijf en een eigen website hoort eigenlijk ook een mooi e-mailadres. Je wilt niet communiceren met een pietje@gmail.com e-mailadres. Dat staat niet professioneel. Het is fijner om te mailen vanuit een mailadres als naam@bedrijfsnaam.nl. De mails die via dit mailadres worden verstuurd moeten ergens worden opgeslagen. Je kunt hiervoor een betaalde e-maildienst gebruiken zoals Microsoft 365 of Google Workspace. Hier betaal je per gebruiker. Hoe meer e-mailadressen je hebt, hoe duurder het wordt.

Je kunt ook besluiten de opslagruimte van je hostingpakket te gebruiken voor je e-mail. Tegenwoordig wordt daarvoor gebruik gemaakt van het zogenaamde IMAP-protocol. Alle e-mails blijven dan altijd op de server staan. Hierdoor kun je op al je apparaten (laptop, pc, mobiel) zien welke e-mail al verwerkt is. Dit kost wel veel opslag. Zeker als je veel e-mails hebt of veel werkt met bijlagen dan kan dit betekenen dat je een groter hostingabonnement moet afsluiten.

Hosten bij Satdesign

Wij maken websites, maar we kunnen ook je hosting regelen. Wij zijn geen prijsvechters, dus garanderen niet dat we de goedkoopste zijn. Maar omdat we een totaalpakket bieden heb je een aantal belangrijke voordelen. De ontwikkelde website komt op een server te staan die we zelf beheren en monitoren. Bij problemen gaan we direct aan de slag om het zo snel mogelijk op te lossen. Zonder dat je daar zelf achteraan hoeft te gaan. Ook maken we regelmatig back-ups van je website en e-mail. Dat geeft een veilig gevoel.
Daarnaast denken we met je mee. Als een website structureel veel meer bezoekers heeft, dan is het inzetten van een eigen “virtuele server” (ook wel VPS) aan te raden. Dat kan Satdesign ook voor je inrichten. We verplaatsen je website dan naar de nieuwe server, zodat het weer als een zonnetje draait.

Meer informatie

We begrijpen dat dit lastige materie is. Het is heel technisch. Dat is niet iets waar je je mee bezig wilt houden. Wij willen je graag ontzorgen en bieden je een eerlijk advies. Als je al een hostingpakket ergens anders hebt, kunnen we ook adviseren om de website die we gemaakt hebben onder te brengen bij die hostingprovider. We bespreken de voor- en nadelen, zodat je zelf kunt beslissen waar je je goed bij voelt.

Heb je vragen? Neem dan contact met ons op.

Pepijn van Rijen

Pepijn van Rijen

Deel dit artikel:

Blogs

We helpen je met onze energie graag een stap vooruit. Daarom vinden we het leuk om onze kennis over online ondernemen met je te delen.

Lees hieronder onze laatste bijdragen.

Voor onze websites betaal je een eenmalige prijs én sluit je een maandelijks onderhoudsplan af. Hierbij betaal je iedere maand voor het goed en veilig functioneren van je site. We leggen je uit waarom we met een onderhoudsplan werken.
Webteksten schrijven is een vak apart. Je wil natuurlijk dat jouw doelgroep zich herkent en denkt ‘ja, dat wil ik!’ Niet gek dus dat je erover nadenkt om de teksten van jouw website door een ander te laten schrijven. Maar wat kost dat eigenlijk?
Vandaag de dag is het vrij eenvoudig om een website te maken. Tenminste… zo lijkt het. Er zijn genoeg aanbieders waarmee jij als ondernemer de mogelijkheid hebt om een eigen website online te zetten. Maar wat zijn de valkuilen als je dat doet? We vertellen je graag waar je op moet letten.
Online ondernemen is leuk, maar er komt veel bij kijken. Privacy is een belangrijk thema. Als je een eigen website hebt, moet je rekening houden met twee zaken: cookies en de verwerking van persoonlijke gegevens. Door het opstellen van een goede cookieverklaring en privacyverklaring voldoe je aan de wetgeving.
Bekijk wat een copywriter volgens Danielle echt uniek maakt in de blog die zij schreef voor Frankwatching.
Om online te groeien moet je het vertrouwen winnen van je bezoekers. Zonder vertrouwen komt er geen deal. We laten je zien met welke bewezen strategie je dit voor elkaar krijgt en wat het je oplevert.
Het is de grootste digitale ergernis. Spam. Het is belangrijk dat je herkent wanneer je met spam te maken hebt. Voor je het weet heb jij je wachtwoord, pincode of andere gevoelige gegevens gedeeld. Gelukkig houdt de server 99% van alle spamberichten tegen, maar met deze tips ben je ook goed voorbereid op die ene mail die er toch nog tussendoor glipt.
WordPress heeft veel mogelijkheden. Van het maken van een website met kant-en-klare templates tot het volledig programmeren van alle onderdelen. Kies je voor een maatwerk website dan houdt je webbouwer rekening met jouw wensen. Hij maakt het je zo makkelijk mogelijk om zelf inhoud aan te passen of toe te voegen. We delen een aantal voorbeelden uit onze praktijk met je.
Je website is een soort extra werknemer voor je bedrijf. Hij helpt je aan nieuwe klanten. En net als je werknemers kan hij kuren vertonen waardoor hij niet optimaal presteert. Door je website regelmatig te onderhouden, voorkom je problemen. Ik leg je uit waarom een onderhoudscontract een fijne verzekeringspolis is.