Satdesign kubus
Hosting
Leestijd: 4 min.
Leestijd: 4 min.

Wat is hosting?

Als je een website hebt, betaal je ook voor hosting. Maar wat is dat precies? En waar moet je op letten bij het kiezen van een goede hostingpartij?

Een website bestaat uit heel veel kleine bestanden. Die bestanden zorgen ervoor dat je in je CMS kunt werken en dat de pagina’s op het juiste adres worden getoond. Voor het bewaren en gebruiken van deze bestanden is ruimte op een server nodig die dag en nacht beschikbaar is. Op het moment dat iemand je website opvraagt, benadert de browser van die persoon jouw server. Vervolgens staat er in de code van de website exact beschreven wat er nu moet gebeuren om de bezoeker de juiste pagina te tonen.

Welk hostingpakket heb je nodig?

Hosting is dus de ruimte op de server die voor jou wordt gereserveerd. Er zijn vaak verschillende hostingabonnementen beschikbaar. Hoe meer je betaalt, hoe meer opslag en extra diensten je krijgt. Je moet altijd een afweging maken van hoe groot en belangrijk je website is (of wordt).

Heb je een kleine website en ben je niet helemaal afhankelijk van je site, dan kun je kiezen voor een goedkoper hostingpakket. Maar krijg je redelijk wat bezoekers of staan er op je site veel foto’s of bijlagen dan is het nodig om een hostingpakket aan te schaffen met meer capaciteit. Daarmee voorkom je dat je te veel vraagt van je server waardoor hij eruit knalt en je website offline gaat.

Domeinnnaam

Samen met het hostingpakket wordt er ook een domeinnaam geregistreerd. Een domeinnaam is bijvoorbeeld www.satdesign.nl. Zo’n domeinnaam wordt geregistreerd bij de instantie die de extensie beheert. Bij .nl adressen is dat sidn.nl. Aan deze registratie zijn kosten verbonden. Je website hosten en de domeinnaam registreren kunnen los van elkaar staan, maar meestal wordt dit in hetzelfde abonnement afgesloten.

E-mail

Bij een eigen bedrijf en een eigen website hoort eigenlijk ook een mooi e-mailadres. Je wilt niet communiceren met een pietje@gmail.com e-mailadres. Dat staat niet professioneel. Het is fijner om te mailen vanuit een mailadres als naam@bedrijfsnaam.nl. De mails die via dit mailadres worden verstuurd moeten ergens worden opgeslagen. Je kunt hiervoor een betaalde e-maildienst gebruiken zoals Microsoft 365 of Google Workspace. Hier betaal je per gebruiker. Hoe meer e-mailadressen je hebt, hoe duurder het wordt.

Je kunt ook besluiten de opslagruimte van je hostingpakket te gebruiken voor je e-mail. Tegenwoordig wordt daarvoor gebruik gemaakt van het zogenaamde IMAP-protocol. Alle e-mails blijven dan altijd op de server staan. Hierdoor kun je op al je apparaten (laptop, pc, mobiel) zien welke e-mail al verwerkt is. Dit kost wel veel opslag. Zeker als je veel e-mails hebt of veel werkt met bijlagen dan kan dit betekenen dat je een groter hostingabonnement moet afsluiten.

Hosten bij Satdesign

Wij maken websites, maar we kunnen ook je hosting regelen. Wij zijn geen prijsvechters, dus garanderen niet dat we de goedkoopste zijn. Maar omdat we een totaalpakket bieden heb je een aantal belangrijke voordelen. De ontwikkelde website komt op een server te staan die we zelf beheren en monitoren. Bij problemen gaan we direct aan de slag om het zo snel mogelijk op te lossen. Zonder dat je daar zelf achteraan hoeft te gaan. Ook maken we regelmatig back-ups van je website en e-mail. Dat geeft een veilig gevoel.
Daarnaast denken we met je mee. Als een website structureel veel meer bezoekers heeft, dan is het inzetten van een eigen “virtuele server” (ook wel VPS) aan te raden. Dat kan Satdesign ook voor je inrichten. We verplaatsen je website dan naar de nieuwe server, zodat het weer als een zonnetje draait.

Meer informatie

We begrijpen dat dit lastige materie is. Het is heel technisch. Dat is niet iets waar je je mee bezig wilt houden. Wij willen je graag ontzorgen en bieden je een eerlijk advies. Als je al een hostingpakket ergens anders hebt, kunnen we ook adviseren om de website die we gemaakt hebben onder te brengen bij die hostingprovider. We bespreken de voor- en nadelen, zodat je zelf kunt beslissen waar je je goed bij voelt.

Heb je vragen? Neem dan contact met ons op.

Pepijn van Rijen

Pepijn van Rijen

Deel dit artikel:

Blogs

We helpen je met onze energie graag een stap vooruit. Daarom vinden we het leuk om onze kennis over online ondernemen met je te delen.

Lees hieronder onze laatste bijdragen.

Het is mogelijk om je website ergens anders onder te brengen, maar hosting via Satdesign biedt een aantal belangrijke voordelen.
Satdesign is een klein bedrijf. Twee man sterk. Dat is even wennen als je gewend bent aan een groot webdesignbureau. Ik licht je daarom toe wat je kunt verwachten van onze bereikbaarheid.
Satdesign zit sinds 1 juni 2021 in het Blushuis in Breda. Graag vertel ik je in deze blog meer over dit gebouw. Waarom zitten we hier en wat zijn de voordelen om in een ‘verzamelgebouw’ onze zaken te doen?
Je website gebruikt een ‘cache’. Het kan daarom zijn dat een gemaakte wijziging niet altijd direct zichtbaar is voor de bezoeker. Er is een eenvoudige manier om de wijziging direct zichtbaar te maken voor iedereen.
Regelmatig vragen ontwerpers mij hun design om te bouwen tot een website. Standaard krijg ik daarna de vraag ‘wat moet ik hiervoor aanleveren?’. In deze blog een kijkje in de keuken. Zo zie je hoe ik werk en wat ik nodig heb om jouw ontwerp tot leven te brengen.
Een website is een belangrijk onderdeel van je online aanwezigheid en het is essentieel dat het up-to-date blijft om de aandacht van bezoekers te trekken en vast te houden.
Tegenwoordig is het hebben van een zakelijke website een essentieel onderdeel van elk bedrijf. Of je nu een klein of groot bedrijf hebt, een website kan je helpen om je klantenbestand te vergroten en je merk te versterken.
Een belangrijk aspect van webdesign is het creëren van een website die gemakkelijk te gebruiken is voor jouw bezoekers. Het optimaliseren van jouw website voor een betere gebruikerservaring kan resulteren in een hogere betrokkenheid van jouw publiek en een betere conversieratio.
Voor onze websites betaal je een eenmalige prijs én sluit je een maandelijks onderhoudsplan af. Hierbij betaal je iedere maand voor het goed en veilig functioneren van je site. We leggen je uit waarom we met een onderhoudsplan werken.