Satdesign kubus
Hosting
Leestijd: 4 min.
Leestijd: 4 min.

Wat is hosting?

Als je een website hebt, betaal je ook voor hosting. Maar wat is dat precies? En waar moet je op letten bij het kiezen van een goede hostingpartij?

Een website bestaat uit heel veel kleine bestanden. Die bestanden zorgen ervoor dat je in je CMS kunt werken en dat de pagina’s op het juiste adres worden getoond. Voor het bewaren en gebruiken van deze bestanden is ruimte op een server nodig die dag en nacht beschikbaar is. Op het moment dat iemand je website opvraagt, benadert de browser van die persoon jouw server. Vervolgens staat er in de code van de website exact beschreven wat er nu moet gebeuren om de bezoeker de juiste pagina te tonen.

Welk hostingpakket heb je nodig?

Hosting is dus de ruimte op de server die voor jou wordt gereserveerd. Er zijn vaak verschillende hostingabonnementen beschikbaar. Hoe meer je betaalt, hoe meer opslag en extra diensten je krijgt. Je moet altijd een afweging maken van hoe groot en belangrijk je website is (of wordt).

Heb je een kleine website en ben je niet helemaal afhankelijk van je site, dan kun je kiezen voor een goedkoper hostingpakket. Maar krijg je redelijk wat bezoekers of staan er op je site veel foto’s of bijlagen dan is het nodig om een hostingpakket aan te schaffen met meer capaciteit. Daarmee voorkom je dat je te veel vraagt van je server waardoor hij eruit knalt en je website offline gaat.

Domeinnnaam

Samen met het hostingpakket wordt er ook een domeinnaam geregistreerd. Een domeinnaam is bijvoorbeeld www.satdesign.nl. Zo’n domeinnaam wordt geregistreerd bij de instantie die de extensie beheert. Bij .nl adressen is dat sidn.nl. Aan deze registratie zijn kosten verbonden. Je website hosten en de domeinnaam registreren kunnen los van elkaar staan, maar meestal wordt dit in hetzelfde abonnement afgesloten.

E-mail

Bij een eigen bedrijf en een eigen website hoort eigenlijk ook een mooi e-mailadres. Je wilt niet communiceren met een pietje@gmail.com e-mailadres. Dat staat niet professioneel. Het is fijner om te mailen vanuit een mailadres als naam@bedrijfsnaam.nl. De mails die via dit mailadres worden verstuurd moeten ergens worden opgeslagen. Je kunt hiervoor een betaalde e-maildienst gebruiken zoals Microsoft 365 of Google Workspace. Hier betaal je per gebruiker. Hoe meer e-mailadressen je hebt, hoe duurder het wordt.

Je kunt ook besluiten de opslagruimte van je hostingpakket te gebruiken voor je e-mail. Tegenwoordig wordt daarvoor gebruik gemaakt van het zogenaamde IMAP-protocol. Alle e-mails blijven dan altijd op de server staan. Hierdoor kun je op al je apparaten (laptop, pc, mobiel) zien welke e-mail al verwerkt is. Dit kost wel veel opslag. Zeker als je veel e-mails hebt of veel werkt met bijlagen dan kan dit betekenen dat je een groter hostingabonnement moet afsluiten.

Hosten bij Satdesign

Wij maken websites, maar we kunnen ook je hosting regelen. Wij zijn geen prijsvechters, dus garanderen niet dat we de goedkoopste zijn. Maar omdat we een totaalpakket bieden heb je een aantal belangrijke voordelen. De ontwikkelde website komt op een server te staan die we zelf beheren en monitoren. Bij problemen gaan we direct aan de slag om het zo snel mogelijk op te lossen. Zonder dat je daar zelf achteraan hoeft te gaan. Ook maken we regelmatig back-ups van je website en e-mail. Dat geeft een veilig gevoel.
Daarnaast denken we met je mee. Als een website structureel veel meer bezoekers heeft, dan is het inzetten van een eigen “virtuele server” (ook wel VPS) aan te raden. Dat kan Satdesign ook voor je inrichten. We verplaatsen je website dan naar de nieuwe server, zodat het weer als een zonnetje draait.

Meer informatie

We begrijpen dat dit lastige materie is. Het is heel technisch. Dat is niet iets waar je je mee bezig wilt houden. Wij willen je graag ontzorgen en bieden je een eerlijk advies. Als je al een hostingpakket ergens anders hebt, kunnen we ook adviseren om de website die we gemaakt hebben onder te brengen bij die hostingprovider. We bespreken de voor- en nadelen, zodat je zelf kunt beslissen waar je je goed bij voelt.

Heb je vragen? Neem dan contact met ons op.

Pepijn van Rijen

Pepijn van Rijen

Deel dit artikel:

Blogs

We helpen je met onze energie graag een stap vooruit. Daarom vinden we het leuk om onze kennis over online ondernemen met je te delen.

Lees hieronder onze laatste bijdragen.

Op 15 mei 2002 werd het startschot gegeven voor Satdesign, inmiddels al weer 2 decennia geleden. Een mooi moment om terug te kijken op 20 jaar websites ontwikkelen.
Verkoop jij online producten aan consumenten, bijvoorbeeld via een webshop of social media? Grote kans dat je reviews verzamelt om je bezoekers te informeren over de kwaliteit van je producten. Vanaf 28 mei 2022 krijg je te maken met nieuwe Europese regels die moeten zorgen voor betrouwbare reviews.
Een negatieve review brengt je bloed al snel aan het koken. En al helemaal als je het gevoel hebt dat de klant onterecht zo negatief is. Maar wat doe je eraan? Verwijderen of reageren? Ik leg je uit wat beter is, zo kun jij deze situatie in jouw voordeel laten werken.
Als je begint met zakelijk bloggen dan is de inspiratie vaak ver te zoeken. Of je loopt juist over van de ideeën en weet niet waar te starten. In beide gevallen ben je op zoek naar het beste onderwerp om over te schrijven. Ik leg je uit welk onderwerp onmisbaar is als je indruk wil maken op je doelgroep.
Wie dieper in de hosting van een website duikt, komt de term DNS tegen. De letters staan voor Domain Name System, maar wat is DNS eigenlijk?
De agenda van iedere klusser, loodgieter en schilder zit tegenwoordig bomvol. En dat bijna allemaal via via want de website van de meeste bouwbedrijven is niet bepaald een klantenmagneet. Terwijl een goede site je, ook in deze tijd, veel oplevert. We bekijken waarom het juist nu interessant is om te investeren in een sterke website.
Hoe vaak gebruik jij Google om iets op te zoeken? En op welk zoekresultaat klik je dan? Waarschijnlijk kijk je niet verder dan de eerste pagina met zoekresultaten. Je snapt dus het belang van een goede positie in Google. Maar ja, dat kost wel geld. In deze blog bespreken we of het slim is geld te investeren in zoekmachineoptimalisatie.
WordPress heeft meerdere pagebuilders waarmee je mooie websites kunt ontwikkelen. Een betaalde plugin die steeds populairder wordt is Elementor. We bespreken de belangrijkste voor- en nadelen van WordPress Elementor. Klein tipje van de sluier: in onze ogen hebben we het hier over de beste pagebuilder die er is, je leest dus meer voor- dan nadelen.
Bloggen is niet meer weg te denken als marketingstrategie. Maar sommige mensen zien alleen de nadelen. Het kost tijd, ze weten niet waarover ze moeten schrijven en die ene blog die ze ooit schreven leverde niets op. Maar bloggen is juist heel waardevol voor je bedrijf. In deze blog daarom 7 redenen om wel te gaan bloggen.

Contact

Via WhatsApp:
Of via e-mail: