Een van de drie pijlers bij zoekmachineoptimalisatie is de content van je website. Ben jij verantwoordelijk voor de teksten, foto’s of video’s? Sla deze belangrijke details dan niet over!
Teksten
Een tekst moet goed leesbaar zijn en aansluiten op de behoefte van je doelgroep. Die behoefte achterhaal je door in het hoofd van je potentiele klant te duiken, hiervoor kun je bestaande klanten interviewen of een zoekwoordenonderzoek uit laten voeren. Vervolgens let je op het volgende:
Koppen
De koppen geven aan waar de tekst over gaat. Meestal heeft een website de mogelijkheid meerdere titels te gebruiken in je tekst, we noemen dat de H1 (belangrijkst), H2, H3 enz. Gebruik deze titels zodat Google snapt waar je pagina over gaat en om de leesbaarheid van je tekst te vergroten.
Inhoud
Stop met bedenken wat jij wil zeggen, maar vraag je af wat de bezoeker wil horen. En zorg ervoor dat je dit goed in de tekst verwerkt. Houd je rekening met zoekwoorden? Stop er dan niet teveel in je tekst, hij moet nog wel lekker leesbaar zijn natuurlijk. Zorg ervoor dat je tekst lang genoeg is, zeker zo’n 300-400 woorden.
Opbouw/leesbaarheid
Zorg voor een tekst die begrijpelijk is voor de bezoeker. Gebruik tussenkopjes, begin met de belangrijkste informatie en schrijf duidelijk. Vermijd wollig taalgebruik en vaktaal die niet bekend is bij je bezoeker.
Metabeschrijvingen
Vergeet ook niet iedere pagina te voorzien van metabeschrijvingen. Dit zijn de titel en toelichting die Google toont in de zoekresultaten. Hierdoor kun je iemand enthousiast maken en verleiden jouw website te bezoeken. In onze WordPress websites vind je hiervoor op iedere pagina de Yoast SEO plugin. Als je de metabeschrijvingen niet toevoegt, dan maakt Google zelf een samenvatting van je pagina.
Foto’s en video’s
Google beoordeelt de volledige inhoud van je pagina op relevantie, dus ook je foto’s en video’s. Houd rekening met deze punten:
Relevantie en originaliteit
Kies visuals die passen bij de inhoud van de tekst. Origineel materiaal is hierbij beter dan een foto of video die je hebt gekocht via een beeldbank. Let er trouwens ook op dat je de content mag gebruiken en niet het auteursrecht of portretrecht schendt.
Naam
Geef de foto een naam die vertelt wat er op de foto te zien is en bij de inhoud van de pagina past. Dus niet ‘Shutterstock_15644’, maar bijvoorbeeld ‘websiteontwikkeling’. Dit doe je nog voordat je de foto uploadt, dus al op je computer. Via de rechtermuisknop pas je de bestandsnaam aan.
Alt-tag
De Alt-tag is de naam die de bezoeker ziet als de afbeelding niet goed wordt geladen. Ook hier vermeld je wat er op de afbeelding te zien is, dat hoeft niet hetzelfde te zijn als de bestandsnaam. Google leest dit uit en gebruikt dit ook om je website te beoordelen op relevantie.
Bestandsformaat
Hoe minder opslagruimte een afbeelding nodig heeft, hoe sneller hij wordt geladen. Dat is goed voor de ervaring van de gebruiker en voor Google. Voor afbeeldingen geldt dat jpeg het beste formaat is. Dit neemt bijvoorbeeld minder ruimte in beslag dan een png bestand. Wij gebruiken daarnaast een plug-in die je afbeeldingen automatisch verkleind na het uploaden om zo een snelle laadtijd te garanderen.
Maak het Google zo makkelijk mogelijk
Door bovenstaande stappen uit te voeren maak je het Google zo makkelijk mogelijk om jouw websitepagina’s te ‘snappen’. Hierdoor kan de zoekmachine beter inschatten of jouw pagina aansluit op een zoekopdracht.
Wil je meer weten over het verbeteren van jouw positie in Google? Lees dan de blogs ‘Wat is zoekmachineoptimalisatie’ en ‘Hoe werkt zoekmachineoptimalisatie’.