Satdesign kubus
Leestijd: 8 min.
Leestijd: 8 min.

Wat zijn de voor- en nadelen van WordPress Elementor?

WordPress heeft meerdere pagebuilders waarmee je mooie websites kunt ontwikkelen. Een betaalde plugin die steeds populairder wordt is Elementor. We bespreken de belangrijkste voor- en nadelen van WordPress Elementor. Klein tipje van de sluier: in onze ogen hebben we het hier over de beste pagebuilder die er is, je leest dus meer voor- dan nadelen.

Voordeel 1: Je ziet meteen hoe de pagina eruit ziet

In de meeste WordPress thema’s bouw je een pagina op met blokken. Hierdoor zie je niet hoe dit er ‘live’ voor de bezoeker uitziet. Ooit kwam je daar nog wel mee weg. Maar webpagina’s worden steeds groter en grafisch uitgebreider. En daarnaast heb je ook nog te maken met verschillende formaten beeldschermen. Het werken met blokken is daarom gewoon niet praktisch en het onderhouden van de website kost veel tijd. 

Met Elementor zie je precies hoe de bezoeker de pagina te zien krijgt. Bovendien kan je makkelijk overschakelen van desktop naar tablet en mobiel. Per beeldscherm kan je allerlei eigenschappen wijzigen, zodat je webpagina er op ieder apparaat mooi uit ziet.

Voordeel 2: Hoe je WordPress Elementor gebruikt is makkelijk te leren

Elementor werkt met widgets. Dit zijn stukjes inhoud, bijvoorbeeld een tekstblok, foto of een carrousel met reviews. Deze widgets ‘sleep’ je naar de juiste plaats op de pagina. Dit is niet alleen heel makkelijk, er is ook meer mogelijk dan je denkt. Ook kan je bewegingseffecten toevoegen aan je widgets. Het ziet er dan al snel gelikt uit.

Voordeel 3: Je kunt blokken kopiëren en plakken 

Om snel te kunnen werken, moet je elementen hergebruiken. Consistentie is bovendien heel belangrijk in een website. Zorg ervoor dat alles goed uitgelijnd staat. Alles moet kloppen. Daarom is het aan te raden om de blokken die je hebt gemaakt, iedere keer weer terug te laten komen. In Elementor kun je alle blokken kopiëren en plakken. Vervolgens pas je de inhoud van het blok aan. Ook kan je een widget kopiëren en daarna de stijl daarvan in een andere soortgelijke widget plakken. Zo ben je niet alleen snel, maar zorg je ook voor consistentie!

Voordeel 4: Foutje gemaakt? Je kan makkelijk terug naar een vorige versie

Je kent dat wel: ben je lekker bezig en heb je al heel veel wijzigingen op je pagina gedaan, maak je een fout. Of er gaat iets finaal mis. Ben je dan alles kwijt? Nee hoor! In Elementor heb je de mogelijkheid om iedere stap die je doet terug te draaien. Ook kan je hele versies terugzetten van maanden geleden… Je hoeft dus nooit meer bang te zijn dat je iets fout doet.

Voordeel 5: Alles is in je huisstijl met de standaard kleuren en stijlen die je zelf instelt

Binnen Elementor kan je binnen de ‘globale instellingen’ een complete huisstijl toevoegen. Denk aan kleuren, lettertypes, letterformaten, de stijl van een knop enzovoorts. Het voordeel hiervan is dat je vervolgens altijd die kleuren of lettertypen heel makkelijk kunt gebruiken. Als je een kop hebt toegevoegd, vink je gewoon aan welk ingestelde lettertype of kleur het moet zijn. 

Voordeel 6: De mogelijkheden zijn onbeperkt door het gebruiken van widgets

Er zijn heel veel gratis en betaalde plugins die extra widgets toevoegen aan Elementor. De sky is the limit wat dat betreft. Wil je iets waarvoor geen geschikte plugin beschikbaar is? Dan kun je aan je webbouwer (bijvoorbeeld Satdesign) vragen een uniek stukje code voor jou te programmeren zodat je wel krijgt wat je wil.

Voordeel 7: Het is eenvoudig om pop-ups te maken

In sommige gevallen is het handig om een pop-up op je website te tonen. Bijvoorbeeld als je binnenkort een evenement organiseert of een product extra aandacht wil geven.  In Elementor ontwerp je de pop-up en vervolgens geef je aan in welke situatie die zichtbaar moet zijn. Bijvoorbeeld bij het eerste bezoek aan de website, na een x aantal seconden, enzovoorts. 

Ook is het mobiele menu een pop-up. Wanneer je op je mobiel op het zogenaamde ‘hamburger’-icoontje tikt (op deze site rechtsboven in beeld) verschijnt er een pop-up met het menu. Je kunt deze pop-up uitbreiden met allerlei andere dingen, zoals de laatste blogs. Zo geef je de belangrijke dingen extra aandacht.

Voordeel 8: Formulieren zijn heel praktisch in te richten

Er is ook een formulier-widget. Sleep dit naar de plek waarin je een formulier wilt tonen. Kies de juiste velden, stel een reCAPTCHA in, stel in wat er na het versturen moet gebeuren en klaar ben je.

Ok, we hadden je gewaarschuwd. Elementor is een fantastische pagebuilder en er zijn dus behoorlijk wat voordelen te benoemen. Maar zoals alles heeft ook Elementor nadelen. We sommen ze voor je op. 

Nadeel 1: Elementor is niet gratis

Elementor is niet gratis. Nou ja, er is een gratis versie maar de mogelijkheden daarvan zijn beperkt. Voor de Pro versie moet je een abonnement afsluiten. Dit is voor ons niet meer dan logisch, er werkt een groot team aan het ontwikkelen en up-to-date houden van Elementor. Op https://elementor.com/pricing-plugin/ is de prijs te vinden. Als ondernemer hoef je meestal niet zelfstandig een abonnement af te sluiten. Zo hebben wij de kosten hiervan bijvoorbeeld standaard verwerkt in ons onderhoudsabonnement, wel zo praktisch. 

Nadeel 2: De website wordt wat trager… maar daar is een oplossing voor!

Al die mogelijkheden zorgen er helaas wel voor dat de broncode van je pagina’s wat meer code bevat dan wanneer een pagina rechtstreeks in HTML wordt geprogrammeerd. Dit heeft invloed op de laadtijd van de pagina. Maar de nadelen wegen wat ons betreft niet op tegen de voordelen. Zeker niet omdat er een goede oplossing voor is. Door gebruik te maken van een goede cache-oplossing, worden je pagina’s gelukkig toch supersnel.

Nadeel 3: Bugs

Elementor is volop in ontwikkeling. Het komt zo nu en dan voor dat wanneer de plugin geüpdatet wordt, er iets op je pagina opeens niet meer helemaal goed staat. Dit gebeurt niet vaak, maar komt wel voor. Ook kan het zijn dat een bepaalde optie opeens niet meer goed werkt. Dat wordt dan in een volgende versie opgelost. We hebben dit al verschillende keren meegemaakt. Door hier op tijd bij te zijn is er vaak wel een oplossing te bedenken waardoor de website er toch goed uitziet. Daarom bieden we een onderhoudsabonnement aan en updaten wij zelf de plugin en controleren de werking van de website.

Is het aan te raden zelf een website te ontwikkelen in Elementor?

Ok, je kent nu de voordelen en het gebruiksgemak van Elementor. Maar een website vanaf 0 opbouwen is niet voor iedereen weggelegd. Het kost veel tijd en je moet ook weten waar je allemaal op moet letten. Want wil je echt een mooie website, dan moet er ook een mooi ontwerp zijn. En om goed te scoren in Google moet je verschillende zaken optimaliseren. Denk bijvoorbeeld ook aan het formaat van de afbeeldingen  en het kiezen van een goede hostingpartij

Ons advies is om het ontwikkelen van een website aan een professional over te laten. Gebruikt die professional daarvoor WordPress Elementor? Dan heb je geluk. Je kunt hierdoor makkelijk zelf aanpassingen doen op je site of nieuwe pagina’s toevoegen. 

Wil je meer weten over WordPress Elementor? Neem dan contact met ons op.

Pepijn van Rijen

Pepijn van Rijen

Deel dit artikel:

Blogs

We helpen je met onze energie graag een stap vooruit. Daarom vinden we het leuk om onze kennis over online ondernemen met je te delen.

Lees hieronder onze laatste bijdragen.

Voor onze websites betaal je een eenmalige prijs én sluit je een maandelijks onderhoudsplan af. Hierbij betaal je iedere maand voor het goed en veilig functioneren van je site. We leggen je uit waarom we met een onderhoudsplan werken.
Webteksten schrijven is een vak apart. Je wil natuurlijk dat jouw doelgroep zich herkent en denkt ‘ja, dat wil ik!’ Niet gek dus dat je erover nadenkt om de teksten van jouw website door een ander te laten schrijven. Maar wat kost dat eigenlijk?
Vandaag de dag is het vrij eenvoudig om een website te maken. Tenminste… zo lijkt het. Er zijn genoeg aanbieders waarmee jij als ondernemer de mogelijkheid hebt om een eigen website online te zetten. Maar wat zijn de valkuilen als je dat doet? We vertellen je graag waar je op moet letten.
Online ondernemen is leuk, maar er komt veel bij kijken. Privacy is een belangrijk thema. Als je een eigen website hebt, moet je rekening houden met twee zaken: cookies en de verwerking van persoonlijke gegevens. Door het opstellen van een goede cookieverklaring en privacyverklaring voldoe je aan de wetgeving.
Bekijk wat een copywriter volgens Danielle echt uniek maakt in de blog die zij schreef voor Frankwatching.
Om online te groeien moet je het vertrouwen winnen van je bezoekers. Zonder vertrouwen komt er geen deal. We laten je zien met welke bewezen strategie je dit voor elkaar krijgt en wat het je oplevert.
Het is de grootste digitale ergernis. Spam. Het is belangrijk dat je herkent wanneer je met spam te maken hebt. Voor je het weet heb jij je wachtwoord, pincode of andere gevoelige gegevens gedeeld. Gelukkig houdt de server 99% van alle spamberichten tegen, maar met deze tips ben je ook goed voorbereid op die ene mail die er toch nog tussendoor glipt.
WordPress heeft veel mogelijkheden. Van het maken van een website met kant-en-klare templates tot het volledig programmeren van alle onderdelen. Kies je voor een maatwerk website dan houdt je webbouwer rekening met jouw wensen. Hij maakt het je zo makkelijk mogelijk om zelf inhoud aan te passen of toe te voegen. We delen een aantal voorbeelden uit onze praktijk met je.
Je website is een soort extra werknemer voor je bedrijf. Hij helpt je aan nieuwe klanten. En net als je werknemers kan hij kuren vertonen waardoor hij niet optimaal presteert. Door je website regelmatig te onderhouden, voorkom je problemen. Ik leg je uit waarom een onderhoudscontract een fijne verzekeringspolis is.