Satdesign kubus

Wie zit er nou écht te wachten op een unieke copywriter?

Een selecte groep copywriters heeft het magische vermogen om buitengewone copy te produceren. Hun teksten zijn creatief, roepen emoties op en hebben echt een eigen geluid. Hun copy is jaloersmakend goed. Maar laat je er vooral niet door ontmoedigen. Want wie zit er nu écht te wachten op een excentrieke copywriter?

Deze blog is een opiniestuk en is eerder gepubliceerd op Frankwatching.

In Nederland zijn er volgens cijfers van het CBS meer dan 2 miljoen ondernemingen. Een deel hiervan laat teksten schrijven door de secretaresse, buurvrouw of het neefje met een ‘vlotte pen’. Wat resteert zijn potentiële klanten voor jou als copywriter.

Ken je doelgroep

Jouw copy komt terecht op websites, social media, in productbrochures en een enkele keer ook in reclamecampagnes. Het aantal bedrijven dat de ambitie én het budget heeft om een geheel eigen geluid te creëren is helaas niet zo groot. Niet iedere onderneming is een bol.com of een Coolblue. Van de 2 miljoen bedrijven in ons kikkerlandje zijn er nog geen 72.000 bedrijven waar minimaal tien personen werken. En een luttele 0,7% van alle bedrijven heeft meer dan 50 mensen in dienst.

Wie heeft het lef en het budget?

En nu hoor ik je bijna denken ‘ja, maar ook kleine bedrijven willen uniek zijn’. En daar heb je een punt. Maar tussen willen en doen zit een groot verschil. Als je weet dat meer dan 96% van alle ondernemingen minder dan tien personen in dienst heeft, dan kun je wel nagaan dat het budget voor marketing (waaronder jouw copywritingskills meestal vallen) beperkt is en efficiënt moet worden ingezet. En voor iedereen die fan is van een eigenzinnige tone of voice is er ook iemand die er niets van moet hebben. Veel bedrijven spelen dus op safe en kiezen voor een ‘gewoon’ goede copywriter.

De noodzakelijke vaardigheden voor iedere copywriter

Een gewoon goede copywriter word je niet zomaar. Als geen ander kun jij:

  • Je inleven in de doelgroep van je opdrachtgever
  • De wensen en behoeften van de doelgroep boven tafel krijgen
  • Teksten schrijven in de taal van de doelgroep die bewijzen dat je opdrachtgever dé partij is die de behoeften van de doelgroep vervult
  • De lezer op een positieve manier beïnvloeden richting de gewenste keuze
  • Je opdrachtgever overtuigen dat de teksten over de lezer moeten gaan en slechts beperkt over het bedrijf, er zitten nu eenmaal niet zoveel mensen te wachten op een uitgebreide bedrijfshistorie

En daarin onderscheid jij je van de secretaresse en de buurvrouw. Jouw teksten zijn gewoon ijzersterk en brengen de doelgroep in beweging.

Zijn unieke copywriters dan echt overbodig?

Als je het mij vraagt, dan ben je al een unieke copywriter als je bovenstaande vaardigheden goed beheerst. Je overstijgt daarmee het niveau van veel conculega’s. Maar daar hebben we het hier niet over. De vraag is of unieke (van het niveau buitengewoon en excentriek) copywriters overbodig zijn?

Nee, natuurlijk niet. Al was het maar om ons gewone stervelingen te inspireren met hun indrukwekkende gedachtespinsels. En er zijn natuurlijk ook voldoende ondernemers die de markt willen veranderen, die willen opvallen en niet alleen op zoek zijn naar klanten, maar naar fans.

Voor al deze ondernemers is het goed dat er ook eigenzinnige copywriters zijn. Die linksaf gaan waar de rest rechtsaf gaat. Die opvallende teksten schrijven omdat ‘gewoon’ en ‘efficiënt’ niet in hun woordenboek voorkomen. En de trouwe fans van deze copywriters zijn ook bereid daarvoor te betalen. Uniek zijn is dus zo gek nog niet.

Voor iedereen is een markt

Schrijf jij geen teksten die meedingen naar de prijs ‘creatiefste invalshoek’ of ‘leukste woordspeling’ van 2022? Geen paniek. Als jij de vaardigheden van een gewoon goede copywriter beheerst, dan zijn er voldoende opdrachtgevers die op jou zitten te wachten. Jij maakt het verschil voor die ondernemers en draagt bij aan hun (online) groei. Want een goede tekst schrijven die helemaal aansluit op de behoefte van de doelgroep, waarmee je hun vertrouwen wint en die ze in beweging brengt…dat kan niet iedereen. Dat maakt jou uniek.

Danielle van Rijen

Danielle van Rijen

Deel dit artikel:

Blogs

We helpen je met onze energie graag een stap vooruit. Daarom vinden we het leuk om onze kennis over online ondernemen met je te delen.

Lees hieronder onze laatste bijdragen.

Het is mogelijk om je website ergens anders onder te brengen, maar hosting via Satdesign biedt een aantal belangrijke voordelen.
Satdesign is een klein bedrijf. Twee man sterk. Dat is even wennen als je gewend bent aan een groot webdesignbureau. Ik licht je daarom toe wat je kunt verwachten van onze bereikbaarheid.
Satdesign zit sinds 1 juni 2021 in het Blushuis in Breda. Graag vertel ik je in deze blog meer over dit gebouw. Waarom zitten we hier en wat zijn de voordelen om in een ‘verzamelgebouw’ onze zaken te doen?
Je website gebruikt een ‘cache’. Het kan daarom zijn dat een gemaakte wijziging niet altijd direct zichtbaar is voor de bezoeker. Er is een eenvoudige manier om de wijziging direct zichtbaar te maken voor iedereen.
Regelmatig vragen ontwerpers mij hun design om te bouwen tot een website. Standaard krijg ik daarna de vraag ‘wat moet ik hiervoor aanleveren?’. In deze blog een kijkje in de keuken. Zo zie je hoe ik werk en wat ik nodig heb om jouw ontwerp tot leven te brengen.
Een website is een belangrijk onderdeel van je online aanwezigheid en het is essentieel dat het up-to-date blijft om de aandacht van bezoekers te trekken en vast te houden.
Tegenwoordig is het hebben van een zakelijke website een essentieel onderdeel van elk bedrijf. Of je nu een klein of groot bedrijf hebt, een website kan je helpen om je klantenbestand te vergroten en je merk te versterken.
Een belangrijk aspect van webdesign is het creëren van een website die gemakkelijk te gebruiken is voor jouw bezoekers. Het optimaliseren van jouw website voor een betere gebruikerservaring kan resulteren in een hogere betrokkenheid van jouw publiek en een betere conversieratio.
Voor onze websites betaal je een eenmalige prijs én sluit je een maandelijks onderhoudsplan af. Hierbij betaal je iedere maand voor het goed en veilig functioneren van je site. We leggen je uit waarom we met een onderhoudsplan werken.