Satdesign kubus
Leestijd: 4 min.
Leestijd: 4 min.

Zo zorg je voor originele blogs (en voorkom je plagiaat)

Beter goed gejat dan slecht bedacht toch? Nou, niet dus. Zelfs als er al 99 blogs over een onderwerp bestaan, dan nog wil je niet dat die van jou lijkt op die van een ander. Je wil opvallen en indruk maken. Met deze tips zorg je voor een originele blog en voorkom je plagiaat.

We kennen allemaal wel de uitdrukking ‘dertien in een dozijn’. Denk aan een eierdoos waarbij ieder eitje er hetzelfde uitziet als zijn buurman. Stuk voor stuk smakelijk, maar allemaal gelijk. Niet één heeft het wow-effect. Pas wanneer het eitje belandt in de handen van een echte chef staan je smaakpapillen te dansen.

Een meesterlijke blog

Zo is het ook met bloggen. Bedenk een onderwerp, Google ernaar en ik weet zeker dat je meerdere blogs over precies dat ene onderwerp tegenkomt. Maar dat betekent niet dat het zinloos is erover te schrijven. Je hoeft niet op te gaan in de massa. Jij kunt het verschil maken en je lezers een heerlijk hapje voorschotelen. Dat doe je door dicht bij jezelf te blijven en te kiezen voor een originele invalshoek die helemaal aansluit bij jouw doelgroep.

Het recept voor mislukking

Wil je zeker weten dat jouw blog lijkt op die van een ander? Begin je schrijfproces dan op Google, lees andere blogs en start dan met schrijven. En als je dan ook nog een tweede scherm met daarop je bron open hebt staan tijdens het schrijven, dan weet je zeker dat originaliteit ver te zoeken is.

Twee eetlepels originaliteit

Origineel betekent letterlijk ‘anders, niet van iemand afgekeken’. Dus in plaats van eerst naar de ander te kijken, begin je het proces bij jezelf.

Ga uit van je eigen kennis

  • Bedenk wat je al weet over het onderwerp.
  • Zet op papier wat je wil vertellen en in welke volgorde.
  • Weet je nog niet zoveel over het onderwerp? Geen probleem. Bedenk dan welke vragen jij als klant zou stellen.


Je start is in ieder geval al uniek. De kans dat iemand anders precies hetzelfde weet en het op precies dezelfde manier wil vertellen is absurd klein. Maar je schrijft niet voor jezelf, je schrijft voor je doelgroep. Dat is dus je volgende inspiratiebron.

Houd rekening met je doelgroep

  • Doe een zoekwoordenonderzoek om te bepalen wat relevante informatie is. Of nog beter: vraag het je doelgroep.
  • Pas je lijst met deelonderwerpen aan. Schrap wat niet relevant is voor je lezer en vul aan waar nodig.


De ingrediënten voor je blog heb je nu compleet. Je weet waarover je gaat schrijven en hebt al een beeld van de opbouw van je tekst. Nu komt het aan op jouw schrijverskunsten.

Zie jezelf als de sterrenchef die misschien wel dezelfde ingrediënten gebruikt als het eetcafé op de hoek, maar die ze op een unieke wijze combineert en bereidt.

De ingrediënten waarmee je werkt zijn je eigen kennis en dat wat je leert van anderen. Want laten we eerlijk zijn, iedereen gebruikt Google om missende informatie op te zoeken. Maar hoe je omgaat met die informatie is wat jouw tekst zo uniek maakt.

Ga zorgvuldig met bronnen om

  • Gebruik het werk van anderen alleen voor het stukje kennis dat je zelf, of de organisatie waarvoor je werkt, nog mist.
  • Bekijk altijd meerdere bronnen. Niet alleen test je zo of de info klopt, je voorkomt ook dat je te veel van één bron overneemt.
  • Schrijf steekwoorden op in een apart document en sluit dan je bron af, zo neem je toch niet stiekem meer over dan de bedoeling was.


Je zag hoe je jezelf verzekert van een originele invalshoek en hoe je voorkomt dat je het werk van een ander kopieert. Daarmee hebben we de magie van het schrijven van een originele blog bijna ontrafeld.

Het laatste stukje is het ‘geheim’ van de chef. Dat is namelijk jouw unieke schrijfstijl. Als je op een verjaardag zit dan praat je ook niet hetzelfde als de zoon van de vriendin van de buurman. Zorg ervoor dat jouw unieke tone of voice ook hoorbaar is in je teksten. Praat tegen je lezer zoals je op die verjaardag zou doen.

Et voilà: je hebt een meesterwerk gecreëerd dat 100% uniek is en perfect aansluit op jouw doelgroep.

Ik wens je veel creativiteit toe!

Danielle van Rijen

Danielle van Rijen

Deel dit artikel:

Blogs

We helpen je met onze energie graag een stap vooruit. Daarom vinden we het leuk om onze kennis over online ondernemen met je te delen.

Lees hieronder onze laatste bijdragen.

Beter goed gejat dan slecht bedacht toch? Nou, niet dus. Zelfs als er al 99 blogs over een onderwerp bestaan, dan nog wil je niet dat die van jou lijkt op die van een ander. Je wil opvallen en indruk maken. Met deze tips zorg je voor een originele blog en voorkom je plagiaat.
Bezoekers haken af als je website niet snel genoeg laadt. Gelukkig zijn er voldoende mogelijkheden om je WordPress website sneller te maken. Met een cache plug-in schieten je prestaties omhoog. We bespreken de voor- en nadelen van deze technische truc.
Ga je aan de slag met teksten schrijven voor je website of blog? Dan wil je natuurlijk wel dat iemand je teksten leest. Dat doel behaal je niet als je een suffe tekst schrijft of als niemand je pagina kan vinden. In deze blog deel ik daarom de basisbeginselen van het schrijven van SEO-teksten met je. Dit geeft jou de handvaten om content te ontwikkelen die wél indruk maakt.
Je bent in principe behoorlijk tevreden met je WordPress website. Hij ziet er goed uit, is makkelijk te onderhouden, maar ja…die snelheid. Het laden duurt eigenlijk te lang. En zowel je bezoeker als Google vinden de snelheid heel belangrijk. Maar hoe kan je WordPress sneller maken? We geven een paar tips.
Wij ontwikkelen maatwerk websites, dat betekent dat geen enkele website hetzelfde kost. Maar we geven je graag een indicatie van de kosten én laten je zien welke keuzes invloed hebben op de totaalprijs. We zijn hier heel open in, zo kun jij beslissen of we een goede match zijn.
Via de Bedrijfsprofielmanager van Google (voorheen: Mijn Bedrijf) registreer je belangrijke informatie over je onderneming. Deze informatie toont Google in de zoekresultaten als iemand zoekt op jouw bedrijfsnaam en in Google Maps. We laten je zien welke informatie je kunt instellen om zo jouw weergave in Google te verbeteren.
Op 15 mei 2002 werd het startschot gegeven voor Satdesign, inmiddels al weer 2 decennia geleden. Een mooi moment om terug te kijken op 20 jaar websites ontwikkelen.
Verkoop jij online producten aan consumenten, bijvoorbeeld via een webshop of social media? Grote kans dat je reviews verzamelt om je bezoekers te informeren over de kwaliteit van je producten. Vanaf 28 mei 2022 krijg je te maken met nieuwe Europese regels die moeten zorgen voor betrouwbare reviews.
Een negatieve review brengt je bloed al snel aan het koken. En al helemaal als je het gevoel hebt dat de klant onterecht zo negatief is. Maar wat doe je eraan? Verwijderen of reageren? Ik leg je uit wat beter is, zo kun jij deze situatie in jouw voordeel laten werken.

Contact

Via WhatsApp:
Of via e-mail: