Satdesign kubus

Een website die warmte en creativiteit uitstraalt

Heleen van Kemenade wilde haar eerste kinderboek graag op háár manier met de wereld delen. Dat resulteerde in een website waarbij de bezoeker zich in een museum waant en waar de teksten en beelden je het gevoel geven dat je welkom bent.

Ontwerp: Satdesign
Teksten: Lichtpuntjes / Satdesign
Technische realisatie: Satdesign

Een droom die uitkomt

Heleen besloot het roer om te gooien na jarenlang als remedial teacher in haar praktijk ‘Lichtpuntjes’ kinderen geholpen te hebben beter te presteren. Ze nam bewust afscheid van de prestatiemaatschappij en schreef haar eerste kinderboek Het trotse vogeltje. Een boek dat tot de verbeelding spreekt omdat het puttertje (van het gelijknamige schilderij) tot leven komt en samen met zijn schepper Carel Fabritius allerlei gekke dingen meemaakt. Samen komen ze tot de conclusie dat iedereen uniek en talentvol is. Een belangrijke boodschap, maar dat is zeker niet het enige dat het boekje biedt. Heleen hoopt vooral dat haar boeken lichtpuntjes zijn en dat kinderen gewoon even genieten van het kind zijn als ze haar werk lezen.

De juiste snaar raken

Voor Heleen stond voorop dat de website aan moest sluiten bij het gevoel dat zij over wil brengen met haar werk. Geen strakke, commerciële indeling waarin je zo snel mogelijk wordt gepusht geld uit te geven, maar een warm welkom. Het idee om een museum na te bootsen was al snel geboren. In Het trotse vogeltje staat immers een kunstwerk centraal en er zijn plannen om meer boeken uit te geven die verwijzen naar een bekend schilderij. Om zeker te weten dat het ontwerp de juiste snaar raakte hebben we twee voorstellen gedaan. De winnaar was direct duidelijk en riep het warme gevoel op dat Heleen voor ogen had.

Woord en beeld

Op de website delen we veel beelden uit het boek. Zo ziet de bezoeker direct wat Het trotse vogeltje zo uniek maakt. Er staan namelijk geen tekeningen in het boek, maar foto’s die geschoten zijn in een heus miniatuuratelier. En hoewel beelden soms meer zeggen dan duizend woorden, was ook de tekst belangrijk. Als kinderboekenschrijfster wist Heleen daar wel raad mee. Danielle trad hierbij op als schrijfcoach om ervoor te zorgen dat het echte webteksten werden. Online leest immers anders dan uit een boek.

Een website die meegroeit

Achter de schermen wordt al hard gewerkt aan nieuwe kinderboeken. Natuurlijk hebben we daar rekening mee gehouden bij het bouwen van de website. Zo worden de reviews bijvoorbeeld gekoppeld aan een specifiek boek. Komen er meer boeken bij? Dan staan de reviews niet lukraak door elkaar, maar worden ze getoond bij het boek waar ze betrekking op hebben. Door nu al te anticiperen op toekomstige ontwikkelingen zorgen we ervoor dat de website eenvoudig met Lichtpuntjes meegroeit. 

Onze kinderen vonden Het trotse vogeltje fantastisch. We hopen dat er via de site veel boeken worden besteld zodat er nog meer kinderen weg kunnen dromen bij de boeken van Lichtpuntjes.

Ervaring Lichtpuntjes:

Veel verhalen starten zo: Er was eens... en eindigen zo: Ze leefden nog lang en gelukkig... Dit is precies hoe het is gegaan bij het maken van de website voor Lichtpuntjes Kinderboeken. Er was eens een kinderboek op zoek naar een plek om online te wonen…. Satdesign ontwikkelde voor Lichtpuntjes een website die aanvoelt als een warm huis waar je kunt ontspannen na een drukke dag. Zowel het ontwerp van de site als de positieve teksten passen helemaal bij de sfeer die Lichtpuntjes wil uitstralen. Daarnaast is de site ook zo ingericht, dat nieuwe boeken er in de toekomst een thuis kunnen vinden. Danielle en Pepijn zijn deskundig, snel, invoelend en toegewijd, geen vraag is te veel. De site is pas net online, maar ik weet het al zeker: Satdesign en Lichtpuntjes leven nog lang en gelukkig samen.