Satdesign kubus
Snelheid website
Leestijd: 4 min.
Leestijd: 4 min.

Hoe kan ik mijn WordPress website sneller maken?

Je bent in principe behoorlijk tevreden met je WordPress website. Hij ziet er goed uit, is makkelijk te onderhouden, maar ja…die snelheid. Het laden duurt eigenlijk te lang. En zowel je bezoeker als Google vinden de snelheid heel belangrijk. Bij het opvragen van een pagina moet de inhoud zo goed als direct op het scherm staan. Wanneer het te lang duurt is de bezoeker weg. De laadtijd van de website is daarom enorm belangrijk. Maar hoe kan je WordPress sneller maken? We geven een paar tips.

Waarom heeft een pagina tijd nodig om te laden?

Bij het opvragen van een pagina, wordt de pagina achter de schermen van de grond af opgebouwd. De code kijkt welke elementen op de pagina staan en haalt vervolgens alle gegevens uit de database. Die gegevens staan soms wel over honderden kolommen verdeeld in de database. Het ophalen van de gegevens kost tijd, soms heel veel tijd. Hierdoor moet de bezoeker wachten tot de pagina daadwerkelijk zichtbaar is.

Wat is een goede laadtijd voor je website?

Google heeft een handige tool waarmee je kunt testen of je website goed geoptimaliseerd is: PageSpeed Insights.

Als de test is uitgevoerd zie je de first-contentful-paint (FCP) staan. Dit geeft aan hoeveel milliseconden er nodig zijn om het eerste element van de pagina te tonen. Lager dan 2000ms is goed. Tussen de 2000 en 4000ms is nog voldoende en daarboven is traag. Zeker als je pagina veel onderdelen heeft is het een uitdaging om dit getal zo laag mogelijk te krijgen.

Nog een ander getal in de meting is de largest-contentful-paint (LCP). Dit geeft de verstreken tijd aan totdat het grootste element van het zichtbare gedeelte van de pagina is geladen. Probeer de LCP onder 2500ms te krijgen. Boven 4000ms is traag.

Versnellen van de laadtijd van je website

Het is mogelijk de laadtijd te verminderen door een cache plug-in te gebruiken. WP-Rocket is hiervoor een goede optie. Dit is een betaalde WordPress plug-in. Door een goede WP-Rocket configuratie wordt de pagina snel geladen en blijft de website goed werken. Wat de beste configuratie is hangt af van hoe de website in elkaar zit. Er is een basisinstelling, maar die moet worden aangepast afhankelijk van de gebruikte code en plug-ins.

Stel je de cache plug-in goed in, dan zul je zien dat je score in PageSpeed Insights verbetert.

Verklein afbeeldingen met Imagify

Het gebruik van grote afbeeldingen is desastreus voor je website. Zorg er altijd voor dat je afbeeldingen zo klein mogelijk zijn en dat er een zogenaamde ‘webp’-versie op de server beschikbaar is. Dit kan geregeld worden door de betaalde plugin Imagify. Lees daarover de blog ‘Hier moet je op letten bij het plaatsen van afbeeldingen op je website’.

Hosting

WordPress geoptimaliseerde hosting

Als je website goed is ingericht, moet de website natuurlijk ook op een goede server staan. Als de server traag is, kan je optimaliseren wat je wilt, maar de site blijft traag. Kijk daarom dus ook naar je hostingpakket. Wat zijn de ervaringen van klanten van je hostingprovider? Wanneer de server gedeeld wordt met honderden andere websites, kan het zijn dat je site langzamer is omdat de server druk bezig is met de andere websites.

En nu?

Je begrijpt: WordPress optimalisatie vergt tijd. Maar het is echt belangrijk. Dus als je beter gevonden wilt worden en je bezoekers een goede ‘beleving’ wilt geven, dan is optimalisatie essentieel.

Satdesign optimaliseert WordPress websites

Inmiddels hebben we al meer dan 20 jaar ervaring met het optimaliseren van websites. Al tijdens het ontwikkelen van de website maken we bewuste keuzes zodat de website zo snel mogelijk is, zowel in de desktopversie als op mobiel. En als de site bij ons wordt gehost dan richten we de server speciaal voor WordPress websites in. Heeft de site erg veel bezoekers? Dan zorgen we voor een speciale serverconfiguratie. Zo weet je zeker dat je WordPress website optimaal presenteert.

Heb je vragen? Neem dan contact met ons op.

Pepijn van Rijen

Pepijn van Rijen

Deel dit artikel:

Blogs

We helpen je met onze energie graag een stap vooruit. Daarom vinden we het leuk om onze kennis over online ondernemen met je te delen.

Lees hieronder onze laatste bijdragen.

Het is mogelijk om je website ergens anders onder te brengen, maar hosting via Satdesign biedt een aantal belangrijke voordelen.
Satdesign is een klein bedrijf. Twee man sterk. Dat is even wennen als je gewend bent aan een groot webdesignbureau. Ik licht je daarom toe wat je kunt verwachten van onze bereikbaarheid.
Satdesign zit sinds 1 juni 2021 in het Blushuis in Breda. Graag vertel ik je in deze blog meer over dit gebouw. Waarom zitten we hier en wat zijn de voordelen om in een ‘verzamelgebouw’ onze zaken te doen?
Je website gebruikt een ‘cache’. Het kan daarom zijn dat een gemaakte wijziging niet altijd direct zichtbaar is voor de bezoeker. Er is een eenvoudige manier om de wijziging direct zichtbaar te maken voor iedereen.
Regelmatig vragen ontwerpers mij hun design om te bouwen tot een website. Standaard krijg ik daarna de vraag ‘wat moet ik hiervoor aanleveren?’. In deze blog een kijkje in de keuken. Zo zie je hoe ik werk en wat ik nodig heb om jouw ontwerp tot leven te brengen.
Een website is een belangrijk onderdeel van je online aanwezigheid en het is essentieel dat het up-to-date blijft om de aandacht van bezoekers te trekken en vast te houden.
Tegenwoordig is het hebben van een zakelijke website een essentieel onderdeel van elk bedrijf. Of je nu een klein of groot bedrijf hebt, een website kan je helpen om je klantenbestand te vergroten en je merk te versterken.
Een belangrijk aspect van webdesign is het creëren van een website die gemakkelijk te gebruiken is voor jouw bezoekers. Het optimaliseren van jouw website voor een betere gebruikerservaring kan resulteren in een hogere betrokkenheid van jouw publiek en een betere conversieratio.
Voor onze websites betaal je een eenmalige prijs én sluit je een maandelijks onderhoudsplan af. Hierbij betaal je iedere maand voor het goed en veilig functioneren van je site. We leggen je uit waarom we met een onderhoudsplan werken.