Satdesign kubus
Snelheid website
Leestijd: 4 min.
Leestijd: 4 min.

Hoe kan ik mijn WordPress website sneller maken?

Je bent in principe behoorlijk tevreden met je WordPress website. Hij ziet er goed uit, is makkelijk te onderhouden, maar ja…die snelheid. Het laden duurt eigenlijk te lang. En zowel je bezoeker als Google vinden de snelheid heel belangrijk. Bij het opvragen van een pagina moet de inhoud zo goed als direct op het scherm staan. Wanneer het te lang duurt is de bezoeker weg. De laadtijd van de website is daarom enorm belangrijk. Maar hoe kan je WordPress sneller maken? We geven een paar tips.

Waarom heeft een pagina tijd nodig om te laden?

Bij het opvragen van een pagina, wordt de pagina achter de schermen van de grond af opgebouwd. De code kijkt welke elementen op de pagina staan en haalt vervolgens alle gegevens uit de database. Die gegevens staan soms wel over honderden kolommen verdeeld in de database. Het ophalen van de gegevens kost tijd, soms heel veel tijd. Hierdoor moet de bezoeker wachten tot de pagina daadwerkelijk zichtbaar is.

Wat is een goede laadtijd voor je website?

Google heeft een handige tool waarmee je kunt testen of je website goed geoptimaliseerd is: PageSpeed Insights.

Als de test is uitgevoerd zie je de first-contentful-paint (FCP) staan. Dit geeft aan hoeveel milliseconden er nodig zijn om het eerste element van de pagina te tonen. Lager dan 2000ms is goed. Tussen de 2000 en 4000ms is nog voldoende en daarboven is traag. Zeker als je pagina veel onderdelen heeft is het een uitdaging om dit getal zo laag mogelijk te krijgen.

Nog een ander getal in de meting is de largest-contentful-paint (LCP). Dit geeft de verstreken tijd aan totdat het grootste element van het zichtbare gedeelte van de pagina is geladen. Probeer de LCP onder 2500ms te krijgen. Boven 4000ms is traag.

Versnellen van de laadtijd van je website

Het is mogelijk de laadtijd te verminderen door een cache plug-in te gebruiken. WP-Rocket is hiervoor een goede optie. Dit is een betaalde WordPress plug-in. Door een goede WP-Rocket configuratie wordt de pagina snel geladen en blijft de website goed werken. Wat de beste configuratie is hangt af van hoe de website in elkaar zit. Er is een basisinstelling, maar die moet worden aangepast afhankelijk van de gebruikte code en plug-ins.

Stel je de cache plug-in goed in, dan zul je zien dat je score in PageSpeed Insights verbetert.

Verklein afbeeldingen met Imagify

Het gebruik van grote afbeeldingen is desastreus voor je website. Zorg er altijd voor dat je afbeeldingen zo klein mogelijk zijn en dat er een zogenaamde ‘webp’-versie op de server beschikbaar is. Dit kan geregeld worden door de betaalde plugin Imagify. Lees daarover de blog ‘Hier moet je op letten bij het plaatsen van afbeeldingen op je website’.

Hosting

WordPress geoptimaliseerde hosting

Als je website goed is ingericht, moet de website natuurlijk ook op een goede server staan. Als de server traag is, kan je optimaliseren wat je wilt, maar de site blijft traag. Kijk daarom dus ook naar je hostingpakket. Wat zijn de ervaringen van klanten van je hostingprovider? Wanneer de server gedeeld wordt met honderden andere websites, kan het zijn dat je site langzamer is omdat de server druk bezig is met de andere websites.

En nu?

Je begrijpt: WordPress optimalisatie vergt tijd. Maar het is echt belangrijk. Dus als je beter gevonden wilt worden en je bezoekers een goede ‘beleving’ wilt geven, dan is optimalisatie essentieel.

Satdesign optimaliseert WordPress websites

Inmiddels hebben we al meer dan 20 jaar ervaring met het optimaliseren van websites. Al tijdens het ontwikkelen van de website maken we bewuste keuzes zodat de website zo snel mogelijk is, zowel in de desktopversie als op mobiel. En als de site bij ons wordt gehost dan richten we de server speciaal voor WordPress websites in. Heeft de site erg veel bezoekers? Dan zorgen we voor een speciale serverconfiguratie. Zo weet je zeker dat je WordPress website optimaal presenteert.

Heb je vragen? Neem dan contact met ons op.

Pepijn van Rijen

Pepijn van Rijen

Deel dit artikel:

Blogs

We helpen je met onze energie graag een stap vooruit. Daarom vinden we het leuk om onze kennis over online ondernemen met je te delen.

Lees hieronder onze laatste bijdragen.

Beter goed gejat dan slecht bedacht toch? Nou, niet dus. Zelfs als er al 99 blogs over een onderwerp bestaan, dan nog wil je niet dat die van jou lijkt op die van een ander. Je wil opvallen en indruk maken. Met deze tips zorg je voor een originele blog en voorkom je plagiaat.
Bezoekers haken af als je website niet snel genoeg laadt. Gelukkig zijn er voldoende mogelijkheden om je WordPress website sneller te maken. Met een cache plug-in schieten je prestaties omhoog. We bespreken de voor- en nadelen van deze technische truc.
Ga je aan de slag met teksten schrijven voor je website of blog? Dan wil je natuurlijk wel dat iemand je teksten leest. Dat doel behaal je niet als je een suffe tekst schrijft of als niemand je pagina kan vinden. In deze blog deel ik daarom de basisbeginselen van het schrijven van SEO-teksten met je. Dit geeft jou de handvaten om content te ontwikkelen die wél indruk maakt.
Je bent in principe behoorlijk tevreden met je WordPress website. Hij ziet er goed uit, is makkelijk te onderhouden, maar ja…die snelheid. Het laden duurt eigenlijk te lang. En zowel je bezoeker als Google vinden de snelheid heel belangrijk. Maar hoe kan je WordPress sneller maken? We geven een paar tips.
Wij ontwikkelen maatwerk websites, dat betekent dat geen enkele website hetzelfde kost. Maar we geven je graag een indicatie van de kosten én laten je zien welke keuzes invloed hebben op de totaalprijs. We zijn hier heel open in, zo kun jij beslissen of we een goede match zijn.
Via de Bedrijfsprofielmanager van Google (voorheen: Mijn Bedrijf) registreer je belangrijke informatie over je onderneming. Deze informatie toont Google in de zoekresultaten als iemand zoekt op jouw bedrijfsnaam en in Google Maps. We laten je zien welke informatie je kunt instellen om zo jouw weergave in Google te verbeteren.
Op 15 mei 2002 werd het startschot gegeven voor Satdesign, inmiddels al weer 2 decennia geleden. Een mooi moment om terug te kijken op 20 jaar websites ontwikkelen.
Verkoop jij online producten aan consumenten, bijvoorbeeld via een webshop of social media? Grote kans dat je reviews verzamelt om je bezoekers te informeren over de kwaliteit van je producten. Vanaf 28 mei 2022 krijg je te maken met nieuwe Europese regels die moeten zorgen voor betrouwbare reviews.
Een negatieve review brengt je bloed al snel aan het koken. En al helemaal als je het gevoel hebt dat de klant onterecht zo negatief is. Maar wat doe je eraan? Verwijderen of reageren? Ik leg je uit wat beter is, zo kun jij deze situatie in jouw voordeel laten werken.

Contact

Via WhatsApp:
Of via e-mail: