Satdesign kubus
Leestijd: 6 min.
Leestijd: 6 min.

20 jaar Satdesign

Op 15 mei 2002 werd het startschot gegeven voor Satdesign, inmiddels al weer 2 decennia geleden. Een mooi moment om terug te kijken op 20 jaar websites ontwikkelen. Van pionieren in de begintijd van het internet tot een modern webdesignbureau met een uitgebreide dienstverlening.

De geboorte van een idee

Het is 2002. Pepijn van Rijen en Jaap van Zijp studeren Telematica op Avans Hogeschool in Breda. Allebei zijn ze geïnteresseerd in techniek en ze knutselen op hun slaapkamers aan allerlei computergerelateerde zaken. Het bouwen van websites (in die tijd nog heel primitief) hoorde daar ook bij. Van het een kwam het ander. Al snel werd er een website voor iemand anders gemaakt. Hoewel het bedrijf pas een jaar later werd geregistreerd, was 15 mei 2002 de datum dat Satdesign het levenslicht zag.

De ‘sat’ staat voor…

Na het afstuderen gaat de carrière van Jaap een andere kant op. Pepijn gaat in zijn eentje door en werkt inmiddels voor meerdere klanten in de ‘satellietbranche’. In die tijd was het hebben van een schotel nog heel interessant. Je kon er veel meer tv- en radiozenders mee ontvangen dan via de reguliere aansluiting en iets later was het zelfs mogelijk om internetsignalen te ontvangen via de schotel. Het internet was op die manier sneller dan via een ISDN-telefoonlijn. Dit was nog voor de tijd van ‘breedbandinternet’ via de kabel of ADSL. Pepijn start de website satellitemagazine.com waarop satellietliefhebbers kennis uitwisselen op een populair forum. Daarnaast ontwikkelt hij de website voor Veronica’s 2e blad: TVSatellite (nu totaaltv.nl) en schrijft artikelen over tech-nieuws. We krijgen regelmatig de vraag waar “sat” voor staat in Satdesign. Dat staat dus voor “satelliet”. Alhoewel we ons al lang niet meer richten op die branche, is het nog altijd een mooie knipoog naar die tijd.

Pepijn van Rijen en Hung-Kee Chan in 2014

Verhuizen en samenwerken

De jaren vliegen voorbij. Het klantenbestand wordt steeds groter en inmiddels kan Pepijn het niet meer alleen aan. Hung-Kee Chan komt erbij voor marketing, communicatie en onderhoudswerkzaamheden. Daarmee begint ook de zoektocht naar een geschikte kantoorruimte. In 2008 verhuist Satdesign van de zolderkamer in Prinsenbeek naar een kantoor in Oosterhout (Meerpaal). Eind 2010 verhuizen Pepijn en Hung-Kee naar Breda, waar ze aan de Neerloopweg samen met Esther Hereijgers fotografie een kantoorpand huren. Eind 2015 volgde de volgende verhuizing, dit keer naar Regus aan de Ceresstraat in Breda.

Een familiebedrijf nieuwe stijl

Per april 2019 gaat Pepijn alleen verder met Satdesign. De noodzaak van een vaste kantoorruimte is er voorlopig niet meer. Werken doet Pepijn vanuit huis en afspraken voert hij op locatie bij de klant of bij Regus. Als corona thuiswerken de nieuwe standaard maakt, moet Pepijn zijn thuiswerkplek delen met zijn vrouw Daniëlle. Zij schrijft op dat moment nog teksten voor e-learnings en nieuwsbrieven voor haar werkgever. Maar dat verandert op 1 april 2021. Daniëlle zegt haar baan op en gaat als tekstschrijver binnen Satdesign aan de slag, daarnaast onderhoudt ze WordPress websites.

Pepijn en Danielle van Rijen in 2022

Satdesign 6.0

Om werk en privé goed te kunnen scheiden én om verder groeien mogelijk te maken, verhuist Satdesign terug naar Breda. Het huidige kantoor bevindt zich in het Blushuis, één van de gebouwen op de Triple O Campus, de creatieve broedplaats van Breda. Hier werkt Satdesign samen met andere bedrijven uit de creatieve sector.

Met de komst van Daniëlle is de dienstverlening van Satdesign uitgebreid. Klanten van Satdesign kunnen nu direct bij het ontwikkelen van een website kiezen voor professionele teksten. Maar Daniëlle wordt ook als tekstschrijver ingehuurd door communicatiebureaus en online marketingbureaus. Dus hoewel Pepijn en Daniëlle allebei voor Satdesign werken, wordt er regelmatig voor andere opdrachtgevers gewerkt.

De locatie van Satdesign in 2022

Een blik op de toekomst

Wat de komende 20 jaar gaat brengen is nu nog onbekend. Wij zijn er in ieder geval klaar voor. In 2022 heeft onze eigen website een grondige opfrisbeurt gekregen. Hierdoor maken we beter duidelijk wie we zijn en wat we doen. Iedere week plaatsen we 2 nieuwe blogs op de site én we zijn regelmatig actief op LinkedIn.

Ambities hebben we nog genoeg. We willen een grotere rol spelen bij het behalen van de online doelstellingen van onze klanten. Door met een brede blik te kijken naar de profilering van de onderneming, de doelen én de mogelijkheden helpen we mkb-ondernemers de volgende stap te zetten. Een website is immers geen doel op zich, maar een middel waarmee je het hart van je doelgroep verovert. Daarom hopen we dat onze klanten ons ook na de lancering van hun website steeds beter weten te vinden. Bijvoorbeeld voor het schrijven van nieuwsbrieven, blogs, algemeen communicatieadvies of het ontwikkelen van gepersonaliseerde online tools die het ondernemen makkelijker maken. Want om echt succesvol te worden is een langetermijnstrategie van groot belang.

Een welgemeend dank je wel

Een laatste woord gaat uit naar onze klanten. We zijn dankbaar voor het in ons gestelde vertrouwen. Zonder jullie zouden we hier niet staan. Dus een welgemeend dank je wel voor 20 mooie jaren. We hopen dat jullie er samen met ons nog minimaal 20 aan vast willen plakken.

Tip: op zoek naar een cadeau voor de jarige? Laat een review achter op Google, daar maak je ons superblij mee.

Wat gebeurde er op tech gebied tussen 2002 en 2022? 

Wat gebeurde er op tech gebied?

2002
Start van Satdesign
Vanuit de zolderkamer in Prinsenbeek worden de eerste websites gemaakt.
2002
2003
1/3 van Nederland heeft breedband internet (kabel of ADSL)
Snel internet is in opkomst. Men wil graag 24/7 online zijn i.p.v. regelmatig inbellen met een modem.
2003
2004
Opkomst van de Podcast
Luisteren naar programma's wanneer het jou uitkomt wordt steeds populairder.
2004
2005
Start van YouTube
Je eigen video's uploaden en delen met anderen is vanaf nu mogelijk.
2005
2007
Apple lanceert de eerste iPhone
Met de iPhone wordt mobiel internetten veel toegankelijker. Website ontwikkelaars moeten voortaan rekening houden met kleine schermen.
2007
2008
Doorbraak van social media (Hyves, Facebook)
We delen vanaf nu al onze positieve momenten met zoveel mogelijk mensen.
2008
2010
Apple lanceert de eerste iPad
De eerste moderne tablet ziet het levenslicht. Entertainment consumeren was nog nooit zo makkelijk. Flash wordt niet ondersteund dus website ontwikkelaars moeten alle Flash elementen vervangen door HTML5.
2010
2013
Netflix komt naar Nederland
Naast lineaire TV kan je vanaf nu ook films en series kijken wanneer het jou uitkomt.
2013
2014
1 miljard websites op internet
Het internet groeit als kool. Steeds meer landen worden aangesloten en dus zijn er steeds meer websites.
2014
2016
Opkomst van 'fake news'
Een negatief effect van internet is 'fake news'. Wat is nu echt en wat niet?
2016
2019
Disney+ komt naar Nederland
We gaan massaal aan de 'streaming'. Lineaire TV krijgt het steeds moeilijker.
2019
2022
Satdesign bestaat 20 jaar!
Al 20 jaar mogen wij websites voor leuke klanten ontwikkelen. We gaan met de tijd mee en maken gebruik van de nieuwste technieken, zodat we hopelijk ook de komende 20 jaar voor je paraat mogen staan.
2022
Picture of Pepijn van Rijen

Pepijn van Rijen

Deel dit artikel:

Blogs

We helpen je met onze energie graag een stap vooruit. Daarom vinden we het leuk om onze kennis over online ondernemen met je te delen.

Lees hieronder onze laatste bijdragen.

Het is mogelijk om je website ergens anders onder te brengen, maar hosting via Satdesign biedt een aantal belangrijke voordelen.
Satdesign is een klein bedrijf. Twee man sterk. Dat is even wennen als je gewend bent aan een groot webdesignbureau. Ik licht je daarom toe wat je kunt verwachten van onze bereikbaarheid.
Satdesign zit sinds 1 juni 2021 in het Blushuis in Breda. Graag vertel ik je in deze blog meer over dit gebouw. Waarom zitten we hier en wat zijn de voordelen om in een ‘verzamelgebouw’ onze zaken te doen?
Je website gebruikt een ‘cache’. Het kan daarom zijn dat een gemaakte wijziging niet altijd direct zichtbaar is voor de bezoeker. Er is een eenvoudige manier om de wijziging direct zichtbaar te maken voor iedereen.
Regelmatig vragen ontwerpers mij hun design om te bouwen tot een website. Standaard krijg ik daarna de vraag ‘wat moet ik hiervoor aanleveren?’. In deze blog een kijkje in de keuken. Zo zie je hoe ik werk en wat ik nodig heb om jouw ontwerp tot leven te brengen.
Een website is een belangrijk onderdeel van je online aanwezigheid en het is essentieel dat het up-to-date blijft om de aandacht van bezoekers te trekken en vast te houden.
Tegenwoordig is het hebben van een zakelijke website een essentieel onderdeel van elk bedrijf. Of je nu een klein of groot bedrijf hebt, een website kan je helpen om je klantenbestand te vergroten en je merk te versterken.
Een belangrijk aspect van webdesign is het creëren van een website die gemakkelijk te gebruiken is voor jouw bezoekers. Het optimaliseren van jouw website voor een betere gebruikerservaring kan resulteren in een hogere betrokkenheid van jouw publiek en een betere conversieratio.
Voor onze websites betaal je een eenmalige prijs én sluit je een maandelijks onderhoudsplan af. Hierbij betaal je iedere maand voor het goed en veilig functioneren van je site. We leggen je uit waarom we met een onderhoudsplan werken.