Satdesign kubus

De ideale tool om je website sneller te maken

Bezoekers haken af als je website niet snel genoeg laadt. Gelukkig zijn er voldoende mogelijkheden om je WordPress website sneller te maken. Met een cache plug-in schieten je prestaties omhoog. We bespreken de voor- en nadelen van deze technische truc.

WordPress heeft soms de naam ‘langzaam’ te zijn. Het CMS heeft veel mogelijkheden, die nog verder uitgebreid kunnen worden met plug-ins. Dit vergt opslagcapaciteit en heeft daarom impact op de snelheid van de site. Een lange laadtijd zorgt ervoor dat bezoekers de website wegklikken en dat Google je pagina een minder goede positie geeft in de zoekresultaten.

Maar een WordPress website hoeft niet langzaam te zijn. Met de juiste instellingen scoort de site uitstekend in Google PageSpeed. En dat is goed voor SEO. Het gebruiken van een cache is een goede oplossing. We lichten toe wat het is, hoe het werkt en waar je rekening mee moet houden. 

Wat is een cache?

Een pagina bestaat uit heel veel losse elementen, bijvoorbeeld nieuwsberichten, tekst, afbeeldingen en een formulier. Al die elementen staan los in de database. Als iemand een pagina opvraagt wordt de inhoud steeds opnieuw samengesteld met elementen uit die database.

De server gebruikt veel capaciteit om alle actuele gegevens op te halen. Hoe meer inhoud of plug-ins een website heeft, hoe meer tijd hiervoor nodig is. Eigenlijk zou het veel handiger zijn om een samengestelde versie van de pagina te bewaren zodat de volgende bezoeker direct de volledige pagina te zien krijgt. Laat dat nu net een ‘cache’ zijn.

Hoe werkt een cache?

De cache plug-in zorgt ervoor dat de samengestelde pagina bij de eerste bezoeker tijdelijk op de server wordt opgeslagen. Komt er iemand anders op die pagina, dan zorgt de cache plug-in ervoor dat die opgeslagen pagina gebruikt wordt. WordPress hoeft dan niet opnieuw alle codes en database tabellen te doorlopen. Dat scheelt aanzienlijk wat tijd. In Google PageSpeed kan dit de prestatie verhogen van bijvoorbeeld 30 naar 90.

Een nadeel van deze methode is dat de pagina bij de eerste bezoeker nog steeds traag is. Dit wordt opgelost door alle pagina’s te ‘preloaden’. De cache plug-in loopt om de zoveel tijd alle pagina’s door en slaat ze in de cache op. Op die manier is je complete website alvast gecachet.

WP-Rocket: de perfecte cache plug-in

Satdesign maakt gebruik van de betaalde plug-in ‘WP-Rocket’. Deze plug-in zorgt ervoor dat de website op de juiste manier gecachet wordt. We stellen WP-Rocket zo in dat de beste resultaten worden behaald. Ook koppelen we WP-Rocket’s 2e plug-in ‘Imagify’ aan de website. Daarmee worden afbeeldingen verkleind zonder zichtbaar kwaliteitsverlies én worden ze bovendien omgezet naar het ‘webp’-formaat. Afbeeldingen in dat formaat zijn kleiner dan een JPG-afbeelding en hebben hierdoor de voorkeur van Google. Het maakt je website immers nog sneller.

De nadelen van een cache plug-in

Een cache plug-in heeft niet alleen voordelen. We vertellen je graag eerlijk over het nadeel ervan.

Als je wijzigingen doorvoert op de website, dan wil je dat de gebruiker dit direct te zien krijgt. Maar waar jij als beheerder altijd de nieuwste versie ziet als je bent ingelogd, is dat voor de bezoeker niet het geval. Als de wijziging nog niet in de cache staat, ziet de bezoeker dus de oude, wel gecachete, pagina.

Dit kun je oplossen. Hiervoor moet je de cache legen zodra je klaar bent met wijzigingen aanbrengen. Dit doe je als volgt:

  • Ga met je muis bovenin in de zwarte balk over ‘WP-rocket’
  • Klik op ‘cache legen’
  • Klik op ‘cache preloaden’

Tip: als je een privé (of incognito) venster opent in je browser, kan je precies zien hoe je bezoekers de website te zien krijgen. Op die manier kan je testen of je pagina goed is gecachet.

Cache vanuit je hostingpakket

Om een website optimaal te laten presteren is het belangrijk dat niet alleen WordPress cachet, maar dat je hostingpakket dit ook doet. Informeer bij je hostingprovider of dat ingesteld is. Wanneer je bij Satdesign host staat dat standaard aan.

En nu?

Wil je weten of jouw website voorzien is van een cache? Of wil je dat wij jouw WordPress website voorzien van een snelle cache? Neem dan contact met ons op.

Pepijn van Rijen

Pepijn van Rijen

Deel dit artikel:

Blogs

We helpen je met onze energie graag een stap vooruit. Daarom vinden we het leuk om onze kennis over online ondernemen met je te delen.

Lees hieronder onze laatste bijdragen.

Voor onze websites betaal je een eenmalige prijs én sluit je een maandelijks onderhoudsplan af. Hierbij betaal je iedere maand voor het goed en veilig functioneren van je site. We leggen je uit waarom we met een onderhoudsplan werken.
Webteksten schrijven is een vak apart. Je wil natuurlijk dat jouw doelgroep zich herkent en denkt ‘ja, dat wil ik!’ Niet gek dus dat je erover nadenkt om de teksten van jouw website door een ander te laten schrijven. Maar wat kost dat eigenlijk?
Vandaag de dag is het vrij eenvoudig om een website te maken. Tenminste… zo lijkt het. Er zijn genoeg aanbieders waarmee jij als ondernemer de mogelijkheid hebt om een eigen website online te zetten. Maar wat zijn de valkuilen als je dat doet? We vertellen je graag waar je op moet letten.
Online ondernemen is leuk, maar er komt veel bij kijken. Privacy is een belangrijk thema. Als je een eigen website hebt, moet je rekening houden met twee zaken: cookies en de verwerking van persoonlijke gegevens. Door het opstellen van een goede cookieverklaring en privacyverklaring voldoe je aan de wetgeving.
Bekijk wat een copywriter volgens Danielle echt uniek maakt in de blog die zij schreef voor Frankwatching.
Om online te groeien moet je het vertrouwen winnen van je bezoekers. Zonder vertrouwen komt er geen deal. We laten je zien met welke bewezen strategie je dit voor elkaar krijgt en wat het je oplevert.
Het is de grootste digitale ergernis. Spam. Het is belangrijk dat je herkent wanneer je met spam te maken hebt. Voor je het weet heb jij je wachtwoord, pincode of andere gevoelige gegevens gedeeld. Gelukkig houdt de server 99% van alle spamberichten tegen, maar met deze tips ben je ook goed voorbereid op die ene mail die er toch nog tussendoor glipt.
WordPress heeft veel mogelijkheden. Van het maken van een website met kant-en-klare templates tot het volledig programmeren van alle onderdelen. Kies je voor een maatwerk website dan houdt je webbouwer rekening met jouw wensen. Hij maakt het je zo makkelijk mogelijk om zelf inhoud aan te passen of toe te voegen. We delen een aantal voorbeelden uit onze praktijk met je.
Je website is een soort extra werknemer voor je bedrijf. Hij helpt je aan nieuwe klanten. En net als je werknemers kan hij kuren vertonen waardoor hij niet optimaal presteert. Door je website regelmatig te onderhouden, voorkom je problemen. Ik leg je uit waarom een onderhoudscontract een fijne verzekeringspolis is.