Satdesign kubus
Leestijd: 6 min.
Leestijd: 6 min.

Wat is DNS?

Wie een beetje dieper in de hosting van een website duikt, komt al snel de term DNS tegen. De letters staan voor Domain Name System, maar wat is DNS eigenlijk? We leggen het je graag uit.

Een website wordt opgeslagen op een server met een IP-adres. Een lange cijferreeks die niemand kan onthouden. Daarom gebruiken we een domeinnaam als we het over een website hebben, bijvoorbeeld www.satdesign.nl. Typ je dit adres in, dan zorgt een DNS ervoor dat je browser snapt welk IP-adres je wil bezoeken. Een DNS is dus een soort ‘telefoonboek’ en zorgt ervoor dat de juiste domeinnaam aan het juiste IP-adres wordt gekoppeld. 

Een technische uitleg van DNS

Zodra op een browser www.satdesign.nl wordt ingetypt wordt er bij de zogenaamde root-level server van de .nl extensie (ook wel top-level genoemd) bekeken welke DNS servers ingesteld staan voor dit domein. Meestal staan er 2 server IP-adressen ingesteld. Er wordt dan aan 1 van deze servers gevraagd welk IP-adres bij www.satdesign.nl hoort. De reden dat er meerdere DNS-servers worden ingesteld is het voorkomen dat de site onbereikbaar wordt als 1 server tijdelijk uitvalt.

DNS instellen

Soms is het nodig om de DNS aan te passen. Bijvoorbeeld als je een dienst zoals Microsoft 365 wilt koppelen aan je webadres. Of wanneer je website verhuisd naar een andere server.

Wanneer je een hostingpakket hebt, heb je meestal de mogelijkheid om in te loggen in een portal. Daarin kan je de DNS aanpassen. Ook bij Satdesign heb je die mogelijkheid. Wij maken gebruik van Directadmin. Dat is een veelgebruikte tool die op webservers geïnstalleerd wordt, waarmee bijna alles voor je hosting geregeld kan worden.

Wanneer je in Directadmin naar ‘DNS Management’ gaat, zie je daar allerlei instellingen staan. Dit worden ook wel DNS-records genoemd. Je ziet onder andere de naam, type en waarde. Een korte uitleg:

 • Naam: dit is datgene wat er voor je domein staat. Bijvoorbeeld: www. Dit record is dan van toepassing op www.satdesign.nl. Wanneer er ‘test’ staat, geldt het voor test.satdesign.nl. Wat vaak gedacht wordt, is dat www.satdesign.nl precies hetzelfde is als satdesign.nl (dus zonder ‘www’). Maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Het is mogelijk om op beide adressen een andere website te zetten. Maar dat komt niet vaak voor.
 • Type: dit geeft aan wat voor soort record het is. Het kan onder andere het volgende zijn:

  A:
  dit koppelt een webserver aan het domein. Dit is dus nodig om je website te activeren.

  AAAA:
  dit is het zelfde als een A-record, maar dan voor een IPv6 IP adres. Eerst werden alleen IPv4 adressen gebruikt, maar tegenwoordig is er ook een versie 6, waarmee veel meer apparaten aan internet gekoppeld kunnen worden. Sommige internetproviders halen de server op via versie 4 en anderen via versie 6. Daarom hebben servers tegenwoordig vaak een IP-adres voor beide versies. Dat moet dan in de DNS ingesteld worden.

  MX:
  dit koppelt een mailserver aan het domein. Dus als iemand een mail stuurt naar info@satdesign.nl, dan wordt er in de DNS naar het MX record gekeken. Vervolgens wordt de mail naar het IP-adres gestuurd dat in het MX record staat. De website en e-mail staan dus echt los van elkaar en hoeven niet op dezelfde server te staan.

  TXT:
  dit record kan voor van alles zijn. Het wordt meestal gebruikt voor veiligheidsdoeleinden. Voor e-mail is er bijvoorbeeld een ‘SPF‘ TXT-record. Daarin staan alle IP-adressen of domeinen van waaruit e-mail gestuurd mag worden. Wanneer een andere mailserver een e-mail van info@satdesign.nl krijgt, wordt er eerst in de DNS gecontroleerd of de afzender ook daadwerkelijk de mail had mogen versturen. Op die manier wordt het onmogelijk om via een andere server onder de naam van info@satdesign.nl een mail te versturen. Dat voorkomt veel spam. Ook wordt een TXT-record gebruikt om te verifiëren of dat jij de daadwerkelijke eigenaar van het domein bent. Wanneer je bijvoorbeeld een dienst als outlook.com aan je domein wilt koppelen, wordt er gevraagd om een TXT-record aan te maken. Daarna kan je bij die dienst aangeven dat het is toegevoegd en weet het dat jij dat domein mag gebruiken.

 • Waarde: Dit is de daadwerkelijke inhoud van het record. Zoals hierboven beschreven kan dat dus een IP-adres of een stukje tekst zijn.

DNS cache

Om te voorkomen dat er continu in de DNS gekeken moet worden, worden aanvragen in een cache van je apparaat opgeslagen. Wanneer je www.satdesign.nl bezoekt, wordt het gevonden IP-adres in de cache van je router, computer of telefoon bewaard. Bij een tweede bezoek weet het apparaat meteen welk IP adres eraan gekoppeld is. Wanneer er een wijziging plaatsvindt in de DNS, kan het daarom zijn dat dit op apparaat A al meteen zichtbaar is en op apparaat B nog niet. Meestal duurt het 1 à 2 uur voordat het bij iedereen goed staat.

Een DNS is behoorlijk technisch. Maar hopelijk heb je nu een klein beetje inzicht gekregen in wat het is. We kunnen ons voorstellen dat het blijft duizelen. Host je bij Satdesign? Vraag ons dan altijd om hulp als er iets gewijzigd moet worden in de DNS. Wij doen dat graag – en kosteloos – voor je.

Meer weten over hosting? Lees dan de blog ‘Wat is hosting?’ 

Wil je meer weten of Satdesign een DNS aanpassing laten doen? Neem dan contact met ons op.

 
Pepijn van Rijen

Pepijn van Rijen

Deel dit artikel:

Blogs

We helpen je met onze energie graag een stap vooruit. Daarom vinden we het leuk om onze kennis over online ondernemen met je te delen.

Lees hieronder onze laatste bijdragen.

Voor onze websites betaal je een eenmalige prijs én sluit je een maandelijks onderhoudsplan af. Hierbij betaal je iedere maand voor het goed en veilig functioneren van je site. We leggen je uit waarom we met een onderhoudsplan werken.
Webteksten schrijven is een vak apart. Je wil natuurlijk dat jouw doelgroep zich herkent en denkt ‘ja, dat wil ik!’ Niet gek dus dat je erover nadenkt om de teksten van jouw website door een ander te laten schrijven. Maar wat kost dat eigenlijk?
Vandaag de dag is het vrij eenvoudig om een website te maken. Tenminste… zo lijkt het. Er zijn genoeg aanbieders waarmee jij als ondernemer de mogelijkheid hebt om een eigen website online te zetten. Maar wat zijn de valkuilen als je dat doet? We vertellen je graag waar je op moet letten.
Online ondernemen is leuk, maar er komt veel bij kijken. Privacy is een belangrijk thema. Als je een eigen website hebt, moet je rekening houden met twee zaken: cookies en de verwerking van persoonlijke gegevens. Door het opstellen van een goede cookieverklaring en privacyverklaring voldoe je aan de wetgeving.
Bekijk wat een copywriter volgens Danielle echt uniek maakt in de blog die zij schreef voor Frankwatching.
Om online te groeien moet je het vertrouwen winnen van je bezoekers. Zonder vertrouwen komt er geen deal. We laten je zien met welke bewezen strategie je dit voor elkaar krijgt en wat het je oplevert.
Het is de grootste digitale ergernis. Spam. Het is belangrijk dat je herkent wanneer je met spam te maken hebt. Voor je het weet heb jij je wachtwoord, pincode of andere gevoelige gegevens gedeeld. Gelukkig houdt de server 99% van alle spamberichten tegen, maar met deze tips ben je ook goed voorbereid op die ene mail die er toch nog tussendoor glipt.
WordPress heeft veel mogelijkheden. Van het maken van een website met kant-en-klare templates tot het volledig programmeren van alle onderdelen. Kies je voor een maatwerk website dan houdt je webbouwer rekening met jouw wensen. Hij maakt het je zo makkelijk mogelijk om zelf inhoud aan te passen of toe te voegen. We delen een aantal voorbeelden uit onze praktijk met je.
Je website is een soort extra werknemer voor je bedrijf. Hij helpt je aan nieuwe klanten. En net als je werknemers kan hij kuren vertonen waardoor hij niet optimaal presteert. Door je website regelmatig te onderhouden, voorkom je problemen. Ik leg je uit waarom een onderhoudscontract een fijne verzekeringspolis is.