Satdesign kubus
Leestijd: 6 min.
Leestijd: 6 min.

Wat is DNS?

Wie een beetje dieper in de hosting van een website duikt, komt al snel de term DNS tegen. De letters staan voor Domain Name System, maar wat is DNS eigenlijk? We leggen het je graag uit.

Een website wordt opgeslagen op een server met een IP-adres. Een lange cijferreeks die niemand kan onthouden. Daarom gebruiken we een domeinnaam als we het over een website hebben, bijvoorbeeld www.satdesign.nl. Typ je dit adres in, dan zorgt een DNS ervoor dat je browser snapt welk IP-adres je wil bezoeken. Een DNS is dus een soort ‘telefoonboek’ en zorgt ervoor dat de juiste domeinnaam aan het juiste IP-adres wordt gekoppeld. 

Een technische uitleg van DNS

Zodra op een browser www.satdesign.nl wordt ingetypt wordt er bij de zogenaamde root-level server van de .nl extensie (ook wel top-level genoemd) bekeken welke DNS servers ingesteld staan voor dit domein. Meestal staan er 2 server IP-adressen ingesteld. Er wordt dan aan 1 van deze servers gevraagd welk IP-adres bij www.satdesign.nl hoort. De reden dat er meerdere DNS-servers worden ingesteld is het voorkomen dat de site onbereikbaar wordt als 1 server tijdelijk uitvalt.

DNS instellen

Soms is het nodig om de DNS aan te passen. Bijvoorbeeld als je een dienst zoals Microsoft 365 wilt koppelen aan je webadres. Of wanneer je website verhuisd naar een andere server.

Wanneer je een hostingpakket hebt, heb je meestal de mogelijkheid om in te loggen in een portal. Daarin kan je de DNS aanpassen. Ook bij Satdesign heb je die mogelijkheid. Wij maken gebruik van Directadmin. Dat is een veelgebruikte tool die op webservers geïnstalleerd wordt, waarmee bijna alles voor je hosting geregeld kan worden.

Wanneer je in Directadmin naar ‘DNS Management’ gaat, zie je daar allerlei instellingen staan. Dit worden ook wel DNS-records genoemd. Je ziet onder andere de naam, type en waarde. Een korte uitleg:

 • Naam: dit is datgene wat er voor je domein staat. Bijvoorbeeld: www. Dit record is dan van toepassing op www.satdesign.nl. Wanneer er ‘test’ staat, geldt het voor test.satdesign.nl. Wat vaak gedacht wordt, is dat www.satdesign.nl precies hetzelfde is als satdesign.nl (dus zonder ‘www’). Maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Het is mogelijk om op beide adressen een andere website te zetten. Maar dat komt niet vaak voor.
 • Type: dit geeft aan wat voor soort record het is. Het kan onder andere het volgende zijn:

  A:
  dit koppelt een webserver aan het domein. Dit is dus nodig om je website te activeren.

  AAAA:
  dit is het zelfde als een A-record, maar dan voor een IPv6 IP adres. Eerst werden alleen IPv4 adressen gebruikt, maar tegenwoordig is er ook een versie 6, waarmee veel meer apparaten aan internet gekoppeld kunnen worden. Sommige internetproviders halen de server op via versie 4 en anderen via versie 6. Daarom hebben servers tegenwoordig vaak een IP-adres voor beide versies. Dat moet dan in de DNS ingesteld worden.

  MX:
  dit koppelt een mailserver aan het domein. Dus als iemand een mail stuurt naar info@satdesign.nl, dan wordt er in de DNS naar het MX record gekeken. Vervolgens wordt de mail naar het IP-adres gestuurd dat in het MX record staat. De website en e-mail staan dus echt los van elkaar en hoeven niet op dezelfde server te staan.

  TXT:
  dit record kan voor van alles zijn. Het wordt meestal gebruikt voor veiligheidsdoeleinden. Voor e-mail is er bijvoorbeeld een ‘SPF‘ TXT-record. Daarin staan alle IP-adressen of domeinen van waaruit e-mail gestuurd mag worden. Wanneer een andere mailserver een e-mail van info@satdesign.nl krijgt, wordt er eerst in de DNS gecontroleerd of de afzender ook daadwerkelijk de mail had mogen versturen. Op die manier wordt het onmogelijk om via een andere server onder de naam van info@satdesign.nl een mail te versturen. Dat voorkomt veel spam. Ook wordt een TXT-record gebruikt om te verifiëren of dat jij de daadwerkelijke eigenaar van het domein bent. Wanneer je bijvoorbeeld een dienst als outlook.com aan je domein wilt koppelen, wordt er gevraagd om een TXT-record aan te maken. Daarna kan je bij die dienst aangeven dat het is toegevoegd en weet het dat jij dat domein mag gebruiken.

 • Waarde: Dit is de daadwerkelijke inhoud van het record. Zoals hierboven beschreven kan dat dus een IP-adres of een stukje tekst zijn.

DNS cache

Om te voorkomen dat er continu in de DNS gekeken moet worden, worden aanvragen in een cache van je apparaat opgeslagen. Wanneer je www.satdesign.nl bezoekt, wordt het gevonden IP-adres in de cache van je router, computer of telefoon bewaard. Bij een tweede bezoek weet het apparaat meteen welk IP adres eraan gekoppeld is. Wanneer er een wijziging plaatsvindt in de DNS, kan het daarom zijn dat dit op apparaat A al meteen zichtbaar is en op apparaat B nog niet. Meestal duurt het 1 à 2 uur voordat het bij iedereen goed staat.

Een DNS is behoorlijk technisch. Maar hopelijk heb je nu een klein beetje inzicht gekregen in wat het is. We kunnen ons voorstellen dat het blijft duizelen. Host je bij Satdesign? Vraag ons dan altijd om hulp als er iets gewijzigd moet worden in de DNS. Wij doen dat graag – en kosteloos – voor je.

Meer weten over hosting? Lees dan de blog ‘Wat is hosting?’ 

Wil je meer weten of Satdesign een DNS aanpassing laten doen? Neem dan contact met ons op.

 
Picture of Pepijn van Rijen

Pepijn van Rijen

Deel dit artikel:

Blogs

We helpen je met onze energie graag een stap vooruit. Daarom vinden we het leuk om onze kennis over online ondernemen met je te delen.

Lees hieronder onze laatste bijdragen.

Het is mogelijk om je website ergens anders onder te brengen, maar hosting via Satdesign biedt een aantal belangrijke voordelen.
Satdesign is een klein bedrijf. Twee man sterk. Dat is even wennen als je gewend bent aan een groot webdesignbureau. Ik licht je daarom toe wat je kunt verwachten van onze bereikbaarheid.
Satdesign zit sinds 1 juni 2021 in het Blushuis in Breda. Graag vertel ik je in deze blog meer over dit gebouw. Waarom zitten we hier en wat zijn de voordelen om in een ‘verzamelgebouw’ onze zaken te doen?
Je website gebruikt een ‘cache’. Het kan daarom zijn dat een gemaakte wijziging niet altijd direct zichtbaar is voor de bezoeker. Er is een eenvoudige manier om de wijziging direct zichtbaar te maken voor iedereen.
Regelmatig vragen ontwerpers mij hun design om te bouwen tot een website. Standaard krijg ik daarna de vraag ‘wat moet ik hiervoor aanleveren?’. In deze blog een kijkje in de keuken. Zo zie je hoe ik werk en wat ik nodig heb om jouw ontwerp tot leven te brengen.
Een website is een belangrijk onderdeel van je online aanwezigheid en het is essentieel dat het up-to-date blijft om de aandacht van bezoekers te trekken en vast te houden.
Tegenwoordig is het hebben van een zakelijke website een essentieel onderdeel van elk bedrijf. Of je nu een klein of groot bedrijf hebt, een website kan je helpen om je klantenbestand te vergroten en je merk te versterken.
Een belangrijk aspect van webdesign is het creëren van een website die gemakkelijk te gebruiken is voor jouw bezoekers. Het optimaliseren van jouw website voor een betere gebruikerservaring kan resulteren in een hogere betrokkenheid van jouw publiek en een betere conversieratio.
Voor onze websites betaal je een eenmalige prijs én sluit je een maandelijks onderhoudsplan af. Hierbij betaal je iedere maand voor het goed en veilig functioneren van je site. We leggen je uit waarom we met een onderhoudsplan werken.