Satdesign kubus
Leestijd: 6 min.
Leestijd: 6 min.

Wat is DNS?

Wie een beetje dieper in de hosting van een website duikt, komt al snel de term DNS tegen. De letters staan voor Domain Name System, maar wat is DNS eigenlijk? We leggen het je graag uit.

Een website wordt opgeslagen op een server met een IP-adres. Een lange cijferreeks die niemand kan onthouden. Daarom gebruiken we een domeinnaam als we het over een website hebben, bijvoorbeeld www.satdesign.nl. Typ je dit adres in, dan zorgt een DNS ervoor dat je browser snapt welk IP-adres je wil bezoeken. Een DNS is dus een soort ‘telefoonboek’ en zorgt ervoor dat de juiste domeinnaam aan het juiste IP-adres wordt gekoppeld. 

Een technische uitleg van DNS

Zodra op een browser www.satdesign.nl wordt ingetypt wordt er bij de zogenaamde root-level server van de .nl extensie (ook wel top-level genoemd) bekeken welke DNS servers ingesteld staan voor dit domein. Meestal staan er 2 server IP-adressen ingesteld. Er wordt dan aan 1 van deze servers gevraagd welk IP-adres bij www.satdesign.nl hoort. De reden dat er meerdere DNS-servers worden ingesteld is het voorkomen dat de site onbereikbaar wordt als 1 server tijdelijk uitvalt.

DNS instellen

Soms is het nodig om de DNS aan te passen. Bijvoorbeeld als je een dienst zoals Microsoft 365 wilt koppelen aan je webadres. Of wanneer je website verhuisd naar een andere server.

Wanneer je een hostingpakket hebt, heb je meestal de mogelijkheid om in te loggen in een portal. Daarin kan je de DNS aanpassen. Ook bij Satdesign heb je die mogelijkheid. Wij maken gebruik van Directadmin. Dat is een veelgebruikte tool die op webservers geïnstalleerd wordt, waarmee bijna alles voor je hosting geregeld kan worden.

Wanneer je in Directadmin naar ‘DNS Management’ gaat, zie je daar allerlei instellingen staan. Dit worden ook wel DNS-records genoemd. Je ziet onder andere de naam, type en waarde. Een korte uitleg:

 • Naam: dit is datgene wat er voor je domein staat. Bijvoorbeeld: www. Dit record is dan van toepassing op www.satdesign.nl. Wanneer er ‘test’ staat, geldt het voor test.satdesign.nl. Wat vaak gedacht wordt, is dat www.satdesign.nl precies hetzelfde is als satdesign.nl (dus zonder ‘www’). Maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Het is mogelijk om op beide adressen een andere website te zetten. Maar dat komt niet vaak voor.
 • Type: dit geeft aan wat voor soort record het is. Het kan onder andere het volgende zijn:

  A:
  dit koppelt een webserver aan het domein. Dit is dus nodig om je website te activeren.

  AAAA:
  dit is het zelfde als een A-record, maar dan voor een IPv6 IP adres. Eerst werden alleen IPv4 adressen gebruikt, maar tegenwoordig is er ook een versie 6, waarmee veel meer apparaten aan internet gekoppeld kunnen worden. Sommige internetproviders halen de server op via versie 4 en anderen via versie 6. Daarom hebben servers tegenwoordig vaak een IP-adres voor beide versies. Dat moet dan in de DNS ingesteld worden.

  MX:
  dit koppelt een mailserver aan het domein. Dus als iemand een mail stuurt naar info@satdesign.nl, dan wordt er in de DNS naar het MX record gekeken. Vervolgens wordt de mail naar het IP-adres gestuurd dat in het MX record staat. De website en e-mail staan dus echt los van elkaar en hoeven niet op dezelfde server te staan.

  TXT:
  dit record kan voor van alles zijn. Het wordt meestal gebruikt voor veiligheidsdoeleinden. Voor e-mail is er bijvoorbeeld een ‘SPF‘ TXT-record. Daarin staan alle IP-adressen of domeinen van waaruit e-mail gestuurd mag worden. Wanneer een andere mailserver een e-mail van info@satdesign.nl krijgt, wordt er eerst in de DNS gecontroleerd of de afzender ook daadwerkelijk de mail had mogen versturen. Op die manier wordt het onmogelijk om via een andere server onder de naam van info@satdesign.nl een mail te versturen. Dat voorkomt veel spam. Ook wordt een TXT-record gebruikt om te verifiëren of dat jij de daadwerkelijke eigenaar van het domein bent. Wanneer je bijvoorbeeld een dienst als outlook.com aan je domein wilt koppelen, wordt er gevraagd om een TXT-record aan te maken. Daarna kan je bij die dienst aangeven dat het is toegevoegd en weet het dat jij dat domein mag gebruiken.

 • Waarde: Dit is de daadwerkelijke inhoud van het record. Zoals hierboven beschreven kan dat dus een IP-adres of een stukje tekst zijn.

DNS cache

Om te voorkomen dat er continu in de DNS gekeken moet worden, worden aanvragen in een cache van je apparaat opgeslagen. Wanneer je www.satdesign.nl bezoekt, wordt het gevonden IP-adres in de cache van je router, computer of telefoon bewaard. Bij een tweede bezoek weet het apparaat meteen welk IP adres eraan gekoppeld is. Wanneer er een wijziging plaatsvindt in de DNS, kan het daarom zijn dat dit op apparaat A al meteen zichtbaar is en op apparaat B nog niet. Meestal duurt het 1 à 2 uur voordat het bij iedereen goed staat.

Een DNS is behoorlijk technisch. Maar hopelijk heb je nu een klein beetje inzicht gekregen in wat het is. We kunnen ons voorstellen dat het blijft duizelen. Host je bij Satdesign? Vraag ons dan altijd om hulp als er iets gewijzigd moet worden in de DNS. Wij doen dat graag – en kosteloos – voor je.

Meer weten over hosting? Lees dan de blog ‘Wat is hosting?’ 

Wil je meer weten of Satdesign een DNS aanpassing laten doen? Neem dan contact met ons op.

 
Pepijn van Rijen

Pepijn van Rijen

Deel dit artikel:

Blogs

We helpen je met onze energie graag een stap vooruit. Daarom vinden we het leuk om onze kennis over online ondernemen met je te delen.

Lees hieronder onze laatste bijdragen.

Op 15 mei 2002 werd het startschot gegeven voor Satdesign, inmiddels al weer 2 decennia geleden. Een mooi moment om terug te kijken op 20 jaar websites ontwikkelen.
Verkoop jij online producten aan consumenten, bijvoorbeeld via een webshop of social media? Grote kans dat je reviews verzamelt om je bezoekers te informeren over de kwaliteit van je producten. Vanaf 28 mei 2022 krijg je te maken met nieuwe Europese regels die moeten zorgen voor betrouwbare reviews.
Een negatieve review brengt je bloed al snel aan het koken. En al helemaal als je het gevoel hebt dat de klant onterecht zo negatief is. Maar wat doe je eraan? Verwijderen of reageren? Ik leg je uit wat beter is, zo kun jij deze situatie in jouw voordeel laten werken.
Als je begint met zakelijk bloggen dan is de inspiratie vaak ver te zoeken. Of je loopt juist over van de ideeën en weet niet waar te starten. In beide gevallen ben je op zoek naar het beste onderwerp om over te schrijven. Ik leg je uit welk onderwerp onmisbaar is als je indruk wil maken op je doelgroep.
Wie dieper in de hosting van een website duikt, komt de term DNS tegen. De letters staan voor Domain Name System, maar wat is DNS eigenlijk?
De agenda van iedere klusser, loodgieter en schilder zit tegenwoordig bomvol. En dat bijna allemaal via via want de website van de meeste bouwbedrijven is niet bepaald een klantenmagneet. Terwijl een goede site je, ook in deze tijd, veel oplevert. We bekijken waarom het juist nu interessant is om te investeren in een sterke website.
Hoe vaak gebruik jij Google om iets op te zoeken? En op welk zoekresultaat klik je dan? Waarschijnlijk kijk je niet verder dan de eerste pagina met zoekresultaten. Je snapt dus het belang van een goede positie in Google. Maar ja, dat kost wel geld. In deze blog bespreken we of het slim is geld te investeren in zoekmachineoptimalisatie.
WordPress heeft meerdere pagebuilders waarmee je mooie websites kunt ontwikkelen. Een betaalde plugin die steeds populairder wordt is Elementor. We bespreken de belangrijkste voor- en nadelen van WordPress Elementor. Klein tipje van de sluier: in onze ogen hebben we het hier over de beste pagebuilder die er is, je leest dus meer voor- dan nadelen.
Bloggen is niet meer weg te denken als marketingstrategie. Maar sommige mensen zien alleen de nadelen. Het kost tijd, ze weten niet waarover ze moeten schrijven en die ene blog die ze ooit schreven leverde niets op. Maar bloggen is juist heel waardevol voor je bedrijf. In deze blog daarom 7 redenen om wel te gaan bloggen.

Contact

Via WhatsApp:
Of via e-mail: