Satdesign kubus
Leestijd: 4 min.
Leestijd: 4 min.

5 tips hoe je jouw website kunt optimaliseren voor een betere gebruikerservaring

Het is heel belangrijk om een website te ontwikkelen die makkelijk te gebruiken is voor de bezoeker. Het optimaliseren van de website kan resulteren in een hogere betrokkenheid van jouw publiek. Een betere conversie is dan meestal het gevolg. Hier zijn 5 tips die je kunt gebruiken om jouw website te optimaliseren.

1. Zorg voor een duidelijke en eenvoudige navigatie

Een duidelijke en eenvoudige navigatie is van belang voor de gebruikerservaring van jouw website. Zorg ervoor dat de navigatie eenvoudig te begrijpen is en dat gebruikers snel en gemakkelijk kunnen vinden wat ze zoeken. Dit kan worden bereikt door een overzichtelijke menustructuur en duidelijke knoppen. Heeft je website meerdere subpagina niveau’s? Dan is het goed om ook zogenaamde “broodkruimels” (breadcrumbs) bovenaan de pagina te zetten. Dat laat op 1 regel zien waar je precies zit (bijvoorbeeld: Home > Producten > Product 1). De bezoeker snapt dan vaak beter hoe dat de structuur van de website in elkaar zit.

Snelheid is belangrijk

2. Maak jouw website snel

Niemand houdt van een trage website. Een snelle website is niet alleen prettiger voor de gebruiker, maar kan ook de zoekmachine-optimalisatie verbeteren. Zorg ervoor dat jouw website snel laadt door afbeeldingen en video’s te optimaliseren, onnodige code te verwijderen en door gebruik te maken van caching en indien nodig content delivery networks. Dit laatste is alleen nodig als je website wereldwijd bezocht moet worden.

3. Zorg voor responsieve design

Steeds meer mensen maken gebruik van mobiele apparaten om websites te bekijken. Zorg ervoor dat je website is geoptimaliseerd voor mobiele apparaten met behulp van responsieve webdesign. Een responsieve design past de website automatisch aan op het schermformaat van de gebruiker, ongeacht welk apparaat er wordt gebruikt. Tegenwoordig wordt een website standaard hiermee uitgerust. Het is bij het onderhouden van een website wel belangrijk dat je voor alle schermformaten blijft controleren of de aangepaste of nieuwe pagina’s goed worden weergegeven. Gebruikt je website WordPress Elementor? Dan kan je makkelijk schakelen tussen verschillende formaten (desktop, tablet, mobiel) en kan je eventueel per formaat de instellingen aanpassen.

4. Gebruik duidelijke en consistente visuele elementen

Een consistent en duidelijk gebruik van visuele elementen is belangrijk voor de gebruikerservaring van de website. Gebruik duidelijke en leesbare lettertypen, maak gebruik van een vast kleurenschema en zorg voor soortgelijke afbeeldingen. Dat maakt van alles een eenheid. Dat komt rustig en professioneel over.

5. Zorg voor relevante en waardevolle inhoud

Niet alleen het ontwerp van de website is belangrijk. Ook de inhoud ervan is minstens net zo belangrijk. Zorg voor relevante en waardevolle inhoud die aansluit bij de interesses en behoeften van jouw publiek. Dit kan helpen bij het vergroten van de betrokkenheid en conversieratio van je website.

Door deze tips te implementeren wordt je website geoptimaliseerd voor een betere gebruikerservaring. Vergeet niet om regelmatig te testen en te meten om te zien of alles nog naar wens werkt.

Pepijn van Rijen

Pepijn van Rijen

Deel dit artikel:

Blogs

We helpen je met onze energie graag een stap vooruit. Daarom vinden we het leuk om onze kennis over online ondernemen met je te delen.

Lees hieronder onze laatste bijdragen.

Het is mogelijk om je website ergens anders onder te brengen, maar hosting via Satdesign biedt een aantal belangrijke voordelen.
Satdesign is een klein bedrijf. Twee man sterk. Dat is even wennen als je gewend bent aan een groot webdesignbureau. Ik licht je daarom toe wat je kunt verwachten van onze bereikbaarheid.
Satdesign zit sinds 1 juni 2021 in het Blushuis in Breda. Graag vertel ik je in deze blog meer over dit gebouw. Waarom zitten we hier en wat zijn de voordelen om in een ‘verzamelgebouw’ onze zaken te doen?
Je website gebruikt een ‘cache’. Het kan daarom zijn dat een gemaakte wijziging niet altijd direct zichtbaar is voor de bezoeker. Er is een eenvoudige manier om de wijziging direct zichtbaar te maken voor iedereen.
Regelmatig vragen ontwerpers mij hun design om te bouwen tot een website. Standaard krijg ik daarna de vraag ‘wat moet ik hiervoor aanleveren?’. In deze blog een kijkje in de keuken. Zo zie je hoe ik werk en wat ik nodig heb om jouw ontwerp tot leven te brengen.
Een website is een belangrijk onderdeel van je online aanwezigheid en het is essentieel dat het up-to-date blijft om de aandacht van bezoekers te trekken en vast te houden.
Tegenwoordig is het hebben van een zakelijke website een essentieel onderdeel van elk bedrijf. Of je nu een klein of groot bedrijf hebt, een website kan je helpen om je klantenbestand te vergroten en je merk te versterken.
Een belangrijk aspect van webdesign is het creëren van een website die gemakkelijk te gebruiken is voor jouw bezoekers. Het optimaliseren van jouw website voor een betere gebruikerservaring kan resulteren in een hogere betrokkenheid van jouw publiek en een betere conversieratio.
Voor onze websites betaal je een eenmalige prijs én sluit je een maandelijks onderhoudsplan af. Hierbij betaal je iedere maand voor het goed en veilig functioneren van je site. We leggen je uit waarom we met een onderhoudsplan werken.