Satdesign kubus
WordPress
Leestijd: 4 min.
Leestijd: 4 min.

De voordelen (en nadelen) van WordPress

WordPress is het populairste CMS (Content Management Systeem) ter wereld. Ruim 60% van alle websites (klein en groot) draait op WordPress. Maar waarom is dit systeem favoriet? We hebben de belangrijkste voor- en nadelen voor je op een rij gezet.

Voordelen WordPress

WordPress is een open source CMS. Dat wil zeggen dat iedereen het mag gebruiken en ook een bijdrage kan leveren aan de verdere ontwikkeling. Naast de handige functies die het systeem zelf al heeft, werken er wereldwijd talloze ontwikkelaars aan het ontwerpen van templates en het programmeren van plug-ins. Hierdoor is er (gratis of tegen betaling) nog meer mogelijk. En de ontwikkeling gaat maar door, waardoor WordPress met zijn tijd mee blijft gaan.

Zelf je site aanpassen in WordPress

WordPress is gebruiksvriendelijk. Je kunt makkelijk zelf teksten of foto’s aanpassen, hier heb je niet per se een webbouwer voor nodig. Dat scheelt weer kosten! Ook is het systeem makkelijk schaalbaar, een nieuwe pagina is zo aangemaakt.

Dat WordPress zo populair is brengt veel voordelen met zich mee:

  • Je kunt je site zonder problemen verhuizen naar een andere webbouwer.
  • Wil je kennis in huis halen dan is het relatief makkelijk om personeel te vinden met WordPress-ervaring.
  • Op internet staan veel how-to video’s voor als je even niet meer weet hoe het werkt.

WordPress is zoekmachinevriendelijk

Het is natuurlijk belangrijk dat je site goed wordt gevonden in Google. WordPress heeft verschillende functionaliteiten die hierbij helpen. In combinatie met de plug-in Yoast kun je bijvoorbeeld makkelijk metabeschrijvingen toevoegen die worden getoond in de Google zoekresultaten.

Zoekmachinevriendelijk

WordPress is kostenefficiënt

De basisversie van WordPress is gratis en ook zijn er veel gratis plug-ins beschikbaar. Voor de echt handige functies moet wel worden betaald. Zelf maken we gebruik van WordPress Elementor Pro. Dit is een pagebuilder en is als het ware een toolbox, gevuld met allerlei onderdelen. Door deze op een juiste manier te combineren, ontstaat een moderne, goedwerkende site.

Nadelen van WordPress

Alles heeft voor- en nadelen. Ook WordPress. Juist omdat het CMS zo populair is, proberen hackers hier misbruik van te maken. Om de website goed te beschermen is het belangrijk om regelmatig te updaten.

Dat WordPress zo volledig is en heel veel functionaliteiten biedt, brengt ook een nadeel met zich mee. Deze functionaliteiten zijn niet altijd nodig, maar vertragen wel je site. Bij de ontwikkeling is het dus belangrijk om de site zo ‘clean’ mogelijk te houden en alleen plug-ins te installeren die je echt gebruikt en die niet met elkaar in conflict zijn. Maar een goede webbouwer kan daar prima mee uit de voeten.

Is WordPress een goed CMS?

Voordelen
Nadelen
Uitgebreide mogelijkheden
Potentieel doelwit hackers
Continue in ontwikkeling
Te veel functionaliteiten maakt de website traag
Zoekmachinevriendelijk
Kostenefficiënt
Makkelijk om zelf dingen aan te passen
Veel informatie over te vinden

WordPress is niet voor niets zo populair. Het CMS biedt veel mogelijkheden, speelt in op de nieuwste technische mogelijkheden en is makkelijk in gebruik. De nadelen zijn te overzien als je een goede webbouwer inschakelt voor de ontwikkeling van je website.

Twijfel je om over te stappen op WordPress? We vertellen je er graag meer over!

Danielle van Rijen

Danielle van Rijen

Deel dit artikel:

Blogs

We helpen je met onze energie graag een stap vooruit. Daarom vinden we het leuk om onze kennis over online ondernemen met je te delen.

Lees hieronder onze laatste bijdragen.

Voor onze websites betaal je een eenmalige prijs én sluit je een maandelijks onderhoudsplan af. Hierbij betaal je iedere maand voor het goed en veilig functioneren van je site. We leggen je uit waarom we met een onderhoudsplan werken.
Webteksten schrijven is een vak apart. Je wil natuurlijk dat jouw doelgroep zich herkent en denkt ‘ja, dat wil ik!’ Niet gek dus dat je erover nadenkt om de teksten van jouw website door een ander te laten schrijven. Maar wat kost dat eigenlijk?
Vandaag de dag is het vrij eenvoudig om een website te maken. Tenminste… zo lijkt het. Er zijn genoeg aanbieders waarmee jij als ondernemer de mogelijkheid hebt om een eigen website online te zetten. Maar wat zijn de valkuilen als je dat doet? We vertellen je graag waar je op moet letten.
Online ondernemen is leuk, maar er komt veel bij kijken. Privacy is een belangrijk thema. Als je een eigen website hebt, moet je rekening houden met twee zaken: cookies en de verwerking van persoonlijke gegevens. Door het opstellen van een goede cookieverklaring en privacyverklaring voldoe je aan de wetgeving.
Bekijk wat een copywriter volgens Danielle echt uniek maakt in de blog die zij schreef voor Frankwatching.
Om online te groeien moet je het vertrouwen winnen van je bezoekers. Zonder vertrouwen komt er geen deal. We laten je zien met welke bewezen strategie je dit voor elkaar krijgt en wat het je oplevert.
Het is de grootste digitale ergernis. Spam. Het is belangrijk dat je herkent wanneer je met spam te maken hebt. Voor je het weet heb jij je wachtwoord, pincode of andere gevoelige gegevens gedeeld. Gelukkig houdt de server 99% van alle spamberichten tegen, maar met deze tips ben je ook goed voorbereid op die ene mail die er toch nog tussendoor glipt.
WordPress heeft veel mogelijkheden. Van het maken van een website met kant-en-klare templates tot het volledig programmeren van alle onderdelen. Kies je voor een maatwerk website dan houdt je webbouwer rekening met jouw wensen. Hij maakt het je zo makkelijk mogelijk om zelf inhoud aan te passen of toe te voegen. We delen een aantal voorbeelden uit onze praktijk met je.
Je website is een soort extra werknemer voor je bedrijf. Hij helpt je aan nieuwe klanten. En net als je werknemers kan hij kuren vertonen waardoor hij niet optimaal presteert. Door je website regelmatig te onderhouden, voorkom je problemen. Ik leg je uit waarom een onderhoudscontract een fijne verzekeringspolis is.